TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

Plumbul - Chimie

 

Plumbul

 

 

 

 

                   În natură, plumbul se găseşte răspândit sub formă de compuşi: galena, sulfura de plumb, din care se prepară plumbul; ceruzita, carbonatul de plumb; crocoita, cromatul de plumb şi anglezitul, sulfatul de plumb.
                   Plumbul este un metal care în tăietură proaspătă are luciul cenuşiu-albastrui, care dispare în aer curat când metalul se acoperă cu un strat subţire cenuşiu de oxid de plumb şi în aer umed  când se acoperă cu un strat alb de carbonat bazic de plumb.
                   Plumbul este un metal moale; poate fi zgâriat cu unghia, tăiat cu cuţitul şi pe hârtie lasă o urmă.
                   Apa de băut (potabilă), care conţine carbonat acid de calciu şi sulfaţi, formează pe suprafaţa plumbului o pătură subţire şi dură de carbonat şi respectiv sulfat de plumb ce împiedică dizolvarea plumbului mai departe. Pe această proprietate se bazează utilizarea plumbului la confecţionarea conductelor de apă, fără pericol de intoxicare.

                   O proprietate chimică foarte importantă a plumbului este rezistenţa sa la acţiunea acidului sulfuric. În contact cu acidul sulfuric, la suprafaţa plumbului se formează un strat insolubil şi compact de sulfat de plumb, care împiedică continuarea coroziunii. Datorită acestei proprietăţi, plumbul e întrebuinţat în industria acidului sulfuric şi, în general, în construcţia instalaţiilor în care se lucrează cu acid sulfuric.

                   Plumbul şi toate combinaţiile sale produc intoxicaţii grave numite “saturnism”. La astfel de intoxicaţii sunt expuşi muncitorii tipografi şi cei care vin permanent în contact cu acestea.
                   Plumbul intrat în organism se elimină foarte greu. Ca antidot în intoxicatiile cu plumb se administrează lapte. O mare cantitate de plumb se utilizează în construcţia plăcilor pentru acumulatoare electrice şi în industrie pentru îmbrăcarea cablurilor electrice.
                   Cantităţile cele mai mari de plumb se întrebuinţează însă, pentru fabricarea aliajelor de plumb: pentru lagăre (81%Pb, 13%Sb, 5%Sn, 1%Ca), pentru literele de tipar (50%Pb, 25%Sb, 25%Sn), aliajuri pentru lipit etc..
                   Din plumb se confecţionează, de asemenea, conducte de apă, plăci şi îmbrăcăminte de protecţie faţă de radiaţiile gama, atunci când se lucrează cu substanţe radioactive etc..
                   Prin încălzirea plumbului topit într-un curent de aer se obţine oxidul de plumb .
                   Dacă încălzirea plumbului are loc deasupra temperaturii de topire, se obţine “litarga”, de culoare roşie-portocalie, iar dacă temperatura de încălzire este mai înaltă rezultă ”masicotul” de culoare galbenă:

8840  C

 


                                PbO(roşu)              PbO(galben)
                          Litargă                    Masicot

 

                   Masicotul se întrebuinţează în industria sticlei, iar litarga la fabricarea acumulatoarelor.

                   Galena cristalizează în cuburi octaedre. Este întrebuinţată la extragerea plumbului, prepararea litargei şi la confecţionarea detectoarelor cu cristal.

Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 98 ori

nota totala 7.18

autor: danut


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1283)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales