TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

Impactul comertului electronic asupra lumii afacerilor - Informatica

Impactul comerţului electronic asupra lumii afacerilor
Schimbul Electronic de Date (EDI - Electronic Data Interchange) a apărut prin anii 60 şi poate fi considerat strămoşul Comerţului Electronic (EC - Electronic Commerce). EDI oferă societăţilor comerciale posibilitatea să schimbe documente de afaceri  într-o forma standard, utilizând mijloace electronice pentru prelucrarea şi transmiterea acestora. În acelaşi timp băncile utilizează reţele dedicate pentru Transferul Electronic de Fonduri (EFT - Electronic Funds Transfer). Recent, odată cu creşterea accesibilităţii la Internet, EC a captat interesul consumatorilor individuali şi al societăţilor comerciale de orice mărime şi preocupări. Mai mult decât atât, cu tehnologiile avansate disponibile acum, se vorbeşte tot mai des de Economia Digitala (DE - Digital Economy). Ideea de baza este că prin EC putem realiza schimbul de idei, de bunuri, de cunoştinţe pe lângă simpla vânzare/cumpărare de produse şi servicii. Tehnologiile EC pot fi utilizate pentru a conduce o afacere utilizând pentru comunicare Internet, Intranet sau alte reţele de calculatoare. In ultimii ani Internetul a devenit din ce în ce mai utilizat pentru Comerţul Electronic. Internetul are o acoperire globala şi este prin excelenţă descentralizat. Are o structură ierarhică cu nuclee de mare viteza (între 155 Mbps şi 2,5 Gbps) în jurul cărora "cresc" reţele regionale şi individuale prin care se face accesul utilizatorilor finali. EC depinde puternic de o serie de infrastructuri de bază ale economiei globale, inclusiv de infrastructura reţelelor de comunicaţii. Cele mai noi realizări tehnologice legate de Internet (rata de transmisie de Gbps, mijloacele sofisticate de asigurare a protecţiei datelor, creşterea disponibilităţii şi a accesibilităţii, interfaţă multimedia evoluată etc.) fac Internetul tot mai atractiv pentru EC.
Declaraţia comună Uniunea Europeana - Statele Unite privind comerţul electronic scoate în evidenţă rolul comerţului electronic global în dezvoltarea economiei mondiale în secolul XXI. Se subliniază, de asemenea, rolul pe care acesta îl va avea în dinamizarea întreprinderilor mici şi mijlocii: "In particular, micile companii vor fi capabile să obţină un acces fără precedent la pieţele mondiale cu preţuri reduse, iar consumatorii vor fi capabili să aleagă dintr-o gama tot mai larga de produse şi servicii. Comerţul electronic va antrena productivitatea în toate sectoarele economiei noastre, va încuraja mai departe atât comerţul de bunuri şi servicii, cât şi investiţiile, va crea noi sectoare de activitate, noi forme de marketing şi vânzare, noi fluxuri de venituri şi, ceea ce este mai important, noi slujbe.
Modele financiar-tranzacţionale în comerţul electronic. Internetul a devenit un canal de comerţ cu o putere incontestabilă în a facilita şi creşte vânzările unei game din ce în ce mai largi de produse şi servicii. Intr-un raport recent al companiei Ernst & Young (1998) se arată că peste 32% din consumatorii cărora Internetul le este accesibil îl utilizează şi pentru cumpărături. Ce este comerţul electronic? Comerţul electronic este un concept integrativ ce desemnează o gamă largă de servicii suport pentru procesele de afaceri, incluzând poşta electronica interorganizaţii, cataloage electronice, sisteme suport pentru comerţul cu mărfuri şi servicii; sisteme suport pentru preluare de comenzi, logistica şi tranzacţii; sisteme de raportare statistică şi informaţii pentru management. Comerţul electronic se referă la desfăşurarea activităţilor specifice mediului de afaceri utilizând în special mijloace electronice (reţele de calculatoare)  într-un sistem automatizat integrat pentru schimbul de informaţii de afaceri. În comerţul electronic informaţia circulă direct  între agenţii implicaţi în afacere (vânzător, cumpărător, bancă, transportator, agent de service), fără a mai utiliza suportul hârtie (imprimantă sau fax).
Strategiile pentru Electronic Commerce. Conceptul de valoare virtuală este foarte important pentru EC, întrucât oferă posibilitatea introducerii de informaţii digitale în procesele uzuale care apar în derularea activităţilor de afaceri. Unul dintre principalele obiective ale strategiilor EC este de a identifica şi de a încuraja utilizatorii de informaţii prin Internet, oferindu-le suportul necesar. EC oferă posibilitatea de a conduce o afacere  într-o maniera flexibilă, care să poată beneficia de diferite oportunităţi, pe măsură ce acestea apar. Trebuie avut însă în vedere că introducerea EC  într-o activitate de afaceri necesită unele schimbări în modul de structurare, derulare şi urmărire a activităţilor. Utilizarea tehnicilor multimedia facilitează includerea unor detalii sau adaptarea formelor de prezentare a informaţiei prelucrate. Forma de prezentare a informaţiei capătă o importanţă la fel de mare ca şi conţinutul. Internetul permite schimbul de informaţii în ambele sensuri, fără limite de timp şi spaţiu.
Piaţa electronica de cumpărători şi vânzători. Internetul oferă o serie de tehnologii pentru realizarea unor servicii de comunicare  între grupuri de interese: BBS-uri, servicii de conversaţie (chat), conferinţe multimedia. Crearea unei pieţe electronice interactive presupune renunţarea completă la hârtie şi imprimantă şi trecerea întregii activităţi pe suport electronic. O modalitate adecvată de realizare a acestui deziderat este utilizarea Web-ului ca suport pentru servicii de grup, cum ar fi: Centre de Afaceri care oferă un prim nivel de suport pentru firmele care vor să adere la EC; legături către paginile proprii ale utilizatorilor Centrului de Afaceri; cataloage interactive de produse pentru revânzători şi distribuitori; suport tehnic pentru aceştia. Scopul este de a integra multiplele surse de informaţii despre produse, servicii, firme şi asociaţii pentru a oferi un server unic, interactiv, de resurse pentru EC. Informaţia digitală, ca piatră de temelie pentru economia digitală, furnizează infrastructura de comunicaţie pentru controlul proceselor de producţie şi distribuţie a bunurilor, fie că sunt obiecte fizice sau servicii. Prin utilizarea tehnologiilor Web se poate realiza o legătură strânsă  între producători şi distribuitori prin simplificarea comenzilor, inventar şi oferte actualizate, prezentarea produselor. Distribuitorii la radul lor pot da utilizatorilor lor acces controlat prin parole de acces, la diferite niveluri din baza de date "online".
Suport tehnic "on-line" pentru clienţi. Suportul tehnic oferit clienţilor este important atât pentru creşterea calităţii produselor şi serviciilor, cât şi pentru creşterea reputaţiei firmei. Pe lângă asigurarea unei reacţii foarte utile dinspre clienţi, suportul tehnic poate fi şi o sursă de venituri.
Sistemele actuale de comunicare interactiva prin Web permit oricărui client să transmită (de exemplu prin completarea unui formular) cererea de suport şi să consulte interactiv întrebări şi răspunsuri care eventual vor oferi imediat o soluţie la problema sa.
Manipularea banilor prin Internet. Nivelul curent de securitate în Internet/Intranets permite utilizarea lor pentru efectuarea plăţilor prin transferuri valutare. Multe dintre procedeele utilizate în plăţi electronice prin Internet sunt similare celor utilizate  într-un punct de vânzare obişnuit. Diferenţa principală este că în cazul EC totul decurge prin Internet utilizând servicii Web şi alte servicii de transmisii digitale de date. Cerinţele sunt similare celor din sistemele clasice: autentificare şi autorizare, confidenţialitate, siguranţă. În continuare vor fi prezentate câteva metode de efectuare a plăţilor electronice care satisfac aceste cerinţe.
Plata prin carte de credit. Sistemul de cărţi de credit a fost creat cu intenţia de a-i permite cumpărătorului sa-si satisfacă imediat dorinţa de cumpărare de bunuri şi servicii. Prin cartea de credit riscul este transferat de la vânzător la instituţia financiara care a emis cartea de credit. Cumpărătorul prezintă vânzătorului cartea de credit. Vânzătorul trimite numărul cărţii de credit şi detaliile tranzacţiei la un sistem de autorizare. Acesta fie autorizează direct tranzacţia, fie o direcţionează la banca emitentă a cărţii de credit, pentru aprobare. Periodic (de exemplu, zilnic) vânzătorul trimite detaliile tranzacţiilor aprobate către banca sa. Aceste informaţii sunt trimise la asociaţia emitenţilor de cărţi de credit după ce au fost procesate tranzacţiile pentru care banca respectiva este şi colectoare şi emitatoare de carte de credit.  La sfârşitul lunii, consumatorul primeşte facturile pe care trebuie să le achite, altfel va plăti dobânda pentru creditul acordat de banca ce a emis cartea de credit.
Plata prin CyberCash. Pentru a efectua plăti prin CyberCash, consumatorul are nevoie de un software care simulează "portofelul", face criptarea mesajelor şi memorează tranzacţiile. Ca şi portofelul obişnuit, acest portofel-software poate înregistra mai multe cărţi de credit. Vânzătorul are un software similar. Utilizând un navigator Web, consumatorul selectează ce vrea să cumpere.  Serverul vânzătorului trimite "portofelului-software" o cerere de plata semnata prin care da detalii despre cumpărătură şi transmite tipul cărţilor de credit acceptate. "Portofelul" deschide o fereastră şi afişează suma şi lista cărţilor de credit disponibile pentru selecţie. "Portofelul" trimite un mesaj criptat şi semnat cu numărul cărţii de credit şi detalii privind tranzacţia şi acceptarea plăţii. Serverul vânzătorului trimite acest mesaj împreuna cu un mesaj propriu semnat şi criptat către Gateway. Aici mesajele sunt decriptate şi comparate, iar dacă se potrivesc, se trimite o cerere de autorizare convenţionala. Reîntoarce un răspuns spre vânzătorul care trimite un răspuns "carte de credit" către software-ul portofel. Gateway-ul este operat de un agent al băncii colectoare a vanzatorului. In mod similar cu schemele prezentate mai sus s-au dezvoltat şi alte protocoale pentru efectuarea plăţilor electronice, bazate pe alte secvenţe de mesaje între aceleaşi entităţi.
Plata prin "Smart Card". Smart Card este în esenţă înlocuitorul portofelului obişnuit. Tot conţinutul unui portofel actual (acte, cărţi de credit, bani gheaţă) va fi înlocuit de una sau mai multe Smart Card-uri. Din punct de vedere fizic, Smart Card arataăca o carte de credit cu unul sau mai multe microcircuite de tip "microcontroller"-e înglobate. O cartela inteligentă (Smart Card) poate păstra de 10 - 100 ori mai multe informaţii decât o cartela magnetica, fiind totodată mult mai sigură. Conectată la un terminal de citire/scriere, Smart Card poate efectua funcţii complexe de luare a deciziilor, proceduri sofisticate de autentificare pentru a preveni frauda. Deci beneficiile oferite de Smart Card sunt: siguranţa, capabilităţi active antifraudă, flexibilitate în aplicaţii, posibilitatea de validare "off-line". De asemenea, Smart Card poate fi combinată cu date biomotrice – amprenta digitala, geometria mâinii, amprenta vocala etc., pentru a-şi identifica în mod unic proprietarul. Exista deja multe aplicaţii în telefonie celulară (GSM), acces Internet, aplicaţii financiare. Pentru a efectua operaţii cu Smart Card, aceasta se introduce  într-un dispozitiv de citire/scriere care poate fi cu contact sau fără contact. Acest cititor poate fi sub forma unui portofel ce poate comunica cu alt portofel similar sau cu banca, pentru efectuarea de transferuri multivalutare. Astfel, Smart Card memorează direct echivalentul digital al sumelor de bani în loc să indice un cont la bancă sau un credit acordat de bancă. Când o astfel de cartela este utilizată pentru a cumpăra ceva, echivalentul sumei respective este efectiv transferat vânzătorului şi apoi mai departe spre o instituţie financiara. Smart Card poate fi reâncărcabilă sau nu. În acest ultim caz cartela se aruncă atunci când suma înscrisa în ea a fost epuizată.

Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 445 ori

nota totala 9.17

autor: c


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1283)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales