TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

BOTANICA SI FIZIOLOGIA PLANTELOR - Biologie

 

BOTANICA SI FIZIOLOGIA PLANTELOR

 

Tropismele, mutatiile si nastiile la plante

 

 

            Tropisme: Reprezinta miscari de orientare a cresterii plantelor catre sau in sens invers directiei de actiune a factorului excitant, functi de intensitatea acestuia. Aceste miscari se datoreaza cresterii inegale a celulelor, determinata de actiunea hormonilor.

 

            Fototropismele reprezinta miscarile de orientare a cresterii plantelor, spre zonele cu intensitate luminoasa optima.

 

            In cazul miscarilor fototropice, factorul de excitatie il reprezinta lumina iar pigmentii foto receptori, sunt situati in zona apicala. Energia luminoasa necesara pentru realizarea curburilor fototropice este foarte redusa.

 

Iluminarea asimetrica determina repartitia asimetrica a auxinelor in tesuturile iluminate si umbrite. Astfel, auxinele din tesuturile iluminate sunt fotooxidate sau transportate lateral in tesuturile umbrite.

 

Ca urmare a redistribuirii auxinelor tesuturile din zonele umbrite cresc mai mult comparativ cu cele din zonele iluminate determinand realizarea unei curburi in zona de extensie celulara, spre sursa de lumina.

 

Gravitropismul reprezinta miscarea de orientare a cresteiri, in functie de directia fortei de gravitatie. In acest sens se deosebeste gravitropismul negativ la tulpna si gravitropismul pozitiv la radacina, mplagiotropismul ramurilor edi diageotropismul rizomilor.

 

Celulele receptoare pentru forta de gravitatie se afla situata in meristemele apicole si in meristemele intercalare ale plantelor graminee. Sub actiujnea fortei de gravitatie continutul statocistelor se repartizeaza neuniform, spre partea inferioara a acestora.

 

Miscarile gravitrope au o importanta deosebita pentru cultura plantelor, deoarece asigura inradacinarea acestora precum si ridicarea culturilor de cereale culcate la pamant de furtuni sau animale.

 

Tigmotropismul reprezinta miscarea de curbura a carceilor care are o importanta deosebita in sustinerea plantelor volubile. Aceasta miscare este frecvent intalnita la plantele din genurile vita de vie, castraveti etc. si este favorizata de vant, care determina frecarea sau lovirea carceilor de suport si excitarea celulelor mecanoreceptoare.

 

Chimiotropismul reprezinta miscarea de crestere a radacinilor spre zonele de sol bogate in substante nutritive, sau de indepartare de zonele cu concentratii nocive.
Cresterea tubului polinic pana la ovar este tot o miscare chimiotrop pozitiva, in urma caruia se realizeaza fecundarea.

 

Higrotropismul consta in orientarea cresteiri radacinilor spre zonele cu umiditate optica sau de indepartare de zonele cu umiditate necorespunzatoare.
Receptorii pentru compusii chimici si pentru umiditate se gasesc la nivelul radacinii.

 

2. Mutatiile reprezinta miscarile laterale sau in jurul unei axe pe care le efectueaza plantele, sub influenta unor factori interni.

 

Mutatiile efemere se produc o singura data in viata plantelor si sunt reprezentate de miscarile pe care le efectueaza cotiledoanele in timpul germinarii semintelor, pana ajung la pozitia orizontala.

 

Mutatiile periodice specifica plantele volubile, reprezinta miscarile circulare pe care le efectueaza tulpina in timpul cresterii. Durata unei miscari variaza in functie de specie, intre cateva minute si cateva ore.

 

Mutatiile se datoreaza vitezei diferite de extensie a celulelor dinperetii laterali ai tulpinii. Aceasta diferenta a ritmului de crestere se presupune ca se datoreaza transportului auxinei sub forma de unde cu concentratii diferite.

 

3. Nastiile reprezinta miscari pe care le efectueaza diferite organe ale plantelor, ca urmare a variatiilor de turgescenta a celulelor, sub influenta a diferiti factori din mediul ambiant.

 

Nictinastiile constituie miscari de inchidere in timpujl noptii si de deschidere in timpul zilei a foliolelor unor plante Leguminacee si Oxilidaceae precum si a petalelor unor spelcii floricole. Factorul excitant il constituie modificarea temperaturii sau a intensitatii luminoase. Ca urmare se pot deosebi: termonasti si fotonasti.

 

Fotonastiile sunt miscari care se intalnesc la inflorescentele plantelor compozite, cat si la foliolele plantelor: Phaseolus, Albizzia, Mimosa, Samnaea, Rovinia etc.

 

Miscarea este determinata de modificarea presiunii osmotice din celulele situate de o parte si de alta a pluvinulelor.

 

Seismonastiile reprezinta miscarile efectuate de plantele care au fost excitate mecanic.  Exemplul tipic este cel al plantei Mimosa pudica, care in urma excitarii mecanice isi apropie foliolele si isi misca frunzele in jos.

 

Receptorii pentru excitatiile mecanice se gasesc in celulele pulvinunelor, care transmit excitatia sub forma unui potential de actiune care este insotit de transportul unor substante denumite cu termenul general de “turgorin”, substante ce modifica turgescenta celulelor pulvinului.

 

Timonastiile sunt miscarile pe care le executa perii sensitivi sau frunzele plantelor carnivore.

 

Excitarea perilor sensitivi de pe frunzele de Drosra sau Dionaca, de catre insecte, determina miscari ale perilor sau ale frunzelor care conduc la capturarea insectei.

 

Miscarile efectuate de plantele superioare se realizeaza cu consum de energie. Efectuarea acestor miscari necesita un mecanism in lant care include factori excitanti, receptori, sisteme de transmitere a excitatiilor si realizarea miscarilor de raspuns.

 

Deci,

 

Tropismele reprezinta miscari de orientare a cresterii plantelor catre sau in sens invers directiei de actiune a factorului excitant, in functie  de intensitatea acestuia.

 

Mutatiile reprezinta miscarile lente sau in jurul unei axe, pe care le efectueaza plantele sub influenta unor factori interni.

 

Nastiile reprezinta miscari pe care le efectueaza diferite organe ale plantelor ca urmare a varietatilor de turgescenta a celulelor sub influenta temperaturii, intensitatii luminoase sau excitatii mecanice.

Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 126 ori

nota totala 4.8

autor: cmc


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1283)

Ultimele cautari