TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

Alimentele si importanta lor - Biologie

Organismele vii,plante si animale, ne furnizeaza hrana zilnica fara de care nici o persoana nu ar putea traii!
In alimentele pe care le consumam se gasesc substante hranitoare.Aceste substante pot fi organice sau anorganice.
Substantele anorganice sunt apa si sarurile minerale, iar glucidele, lipidele si proteinele sunt substante organice.Indiferent de zona geografica si de mancarurile specifice acelei zone, acste substante nu pot lipsii din hrana omului.
APA IN ORGANISMUL UMAN
Nu încape nici o îdoială , că dintre toate substanÅ£ele care intră în corpul omenesc ÅŸi în cel al animalelor , apa stă pe primul loc în ceea ce priveÅŸte cantitatea . Fiziologul Claude Bernard este primul care a încercat , încă din secolul trecut să calculeze proporÅ£ia de apă din organismul uman .      Cum a procedat ? El a cântărit mumiile egiptene - care erau complet dezhidratate . Apoi a comparat greutatea acestor mumii cu greutatea unor oameni vii de aceeaÅŸi înlÅ£ime si cu trăsături fizice cât mai asemănătoare mumiilor respective . prin acest procedeu , el a determinat că apa are o proporÅ£ie de 90 % în organismul uman . Cifra este pre ridicată . Acest lucru se explică pentru că uscarea prelungită a mumiilor a dus ÅŸi la pierdera unor substanÅ£e solide din corpul lor alături de apa .
Ulterior s-au făcut cercetări mai precise , care au arătat nu numai câtă apă este în organismul  uman , dar ÅŸi chiar câtă apă conÅ£in Å£esuturile din care este alcătuit . În medie , un om care cântăreÅŸte 65 de kilograme poate fi sigur că aproximativ 41 de kilograme ( 63-70 % ) din organismul său este apă . Această proporÅ£ie este valabilă ÅŸi pentru alte animale : câine , pisică , iepure , în general animalele cu sânge cald au aceeaÅŸi proporÅ£ie de apă în organism ca ÅŸi omul ÅŸi mai mult au aceeaÅŸi proporÅ£ie de apă în Å£esuturi ca ÅŸi omul .
Rolul apei în organism
Apa reprezintă un excelent dizolvant pentu multe substanÅ£e ÅŸi este mediul în care se desfăşoară cele mai multe reacÅ£ii chimice legate de metabolismul substanÅ£elor ÅŸi deci de viaţă . Rolul apei în organismul uman este foarte mare . ChimiÅŸtii ÅŸtiu foarte bine ce se întâmplă când vor ca două substanÅ£e să reacÅ£ioneze între ele . De exemplu din carbonatul de sodiu ÅŸi sulfatul de cupru ( piatra vânătă ) va rezulta carbonat de cupru ÅŸi sulfat de sodiu . Dacă se amestecă cele două pulberi pur si simplu această reacÅ£ie nu va avea loc . Este nevoie ca substanÅ£ele să fie dizolvate în prealabil în apă pentru ca reacÅ£ia să aibă loc.
În organismul uman au loc numeroase reacÅ£ii chimice care dau naÅŸtere la căldură , energie ÅŸi la metabolismul necesar vieÅ£ii . Apa are ÅŸi proprietatea de a acumula ÅŸi de adegaja căldură prin evaporare . Aceste însuÅŸiri ale apei au un rol foarte important în fiziologia termoreglării . La temperaturile ridicate ale verii organismul uman primeÅŸte mult mai multă căldură decât are   nevoie . Dacă această căldură nu s-ar elimina organismul ar avea mult de suferit . Din fericire organismul dispune de serie de mijloace de eliminare a căldurii . Schimbarea apei din stare lichidă în stare gazoasă presupune o pierdere de căldură de la corpul unde se afla apa . În corpul omenesc fiecare gram de apă evaporat de pe suprafaÅ£a pielii ( transpiraÅ£ie ) la temperatura camerei înlesneÅŸte pierdera a 580 de calorii mici .
Introducerea ÅŸi eliminarea apei din organism
Apa este introdusă în organism sub formă de băuturi împreună cu alte alimente . Într-adevăr , în afară de apa pe care o bem , o cantitate de apă se formează în organism prin oxidare diferitelor alimente .
Multă lume consideră că dacă mănâncă o pâine , o friptură , o prăjitură sau o legumă nu introduc în organism nici o picătură de apă . Acest lucru este greÅŸit . S-a constatat că prin completa oxidarea a 100 grame de grăsime se formează 107 grame de apă , din 100 grame de amidon se formează 55 de grame de apă , din 100 grame de albumină se formează 41 grame de apă . Dintr-un alt punct de vedere alimentele conÅ£in o însemnată cantitate de apă împreună cu alte substanÅ£e hrănitoare . De regulă fructele ÅŸi vegetalele conÅ£in peste 90 % apă , iar alimentele pe care le numim uscate ( pâinea , carnea ) conÅ£in între 60 ÅŸi 85 % apă . Orice aliment pe care l-am considera conÅ£ine o cantitateapreciabilă de apă , în afara cantităţii de apă care se formează prin oxidarea alimentului respectiv .
Apa luată din stomac ÅŸi din intestine este transportată de sânge în tot organismul ÅŸi este reÅ£inută de Å£esuturi . Rezerva de apă a organismului o constituie în special muÅŸchii ÅŸi pielea , datorită volumului lor . Pe lângă acestea 2 ÅŸi celelalte organe ÅŸi părÅ£i ale copului omenesc au în compoziÅ£ia lor o cantitate însemnată de apă ( ficatul , creierul , plasma sanguină , celulele ,  plâmânii ) .
În mod normal organismul uman are nevoie zilnic de 2 litri ÅŸi jumătate de apă , dar uneori această nevoie poate să se ridice până la zeci de litri de apă . Întrebarea este de ce e nevoie să “schimbăm apa” ? Este limpede că dacă eliminăm apa trebuie să o ÅŸi punem înapoi . Dar de ce să o eliminăm ?
Apa se elimină din organism în primul rând prin rinichi ( 1 litru ÅŸi jumate pe zi ) . De fapt pierdera aceasta variază între 0,6 - 2 litri pe zi . În unele cazuri se pot atinge valori foarte mari . Astfel , în boli cum ar fi diabetul pot fi eliminate cantităţi uriaÅŸe de urină ( 8 - 10 litri pe zi ) .
Rinichii au un rol foarte important : ei extrag din sânge toate substanÅ£ele nefolositoare sau dăunătoare organismului , pe care acesta le-a adunat din Å£esututri ÅŸi organe . Pentru a arunca afară aceste substanÅ£e este neapărat nevoie de apă , în care aceste substanÅ£e sunt dizolvate . Restul apei se elimină prin plămâni , sub formă de vapori ( ~400 cm2 ) , prin intestine ( 100 - 200 cm2 ) ÅŸi prin piele ( 500 cm2 ) .
O mare parte din apă se pierde prin plămâni . La câini , care sunt lipsiÅ£i de glande sudoribare , evaporarea apei se produce prin gura , prin plămâni ÅŸi prin căile respiratorii .
Această pierdere a apei este mărită prin gâfâire . În acest fel câinele reuseÅŸte sa facă vara la marea cantitate de căldura .
În respiraÅ£ia accelerată la om , în timpul muncii sau a altor eforturi fizice , cantitatea de apă care se elimina prin plămâni creÅŸte . Oamenii care muncesc în condiÅ£ii de temperatură ridicate pot pierde până la 6-10 litri de apa .
Starea ÅŸi reglerea metabolismului apei
MulÅ£i oameni ÅŸi-au pus întrebarea de ce leeste sete ? Setea este semnalul lipsei de apă în organism Celulele din diferite Å£esuturi ajung la un moment dat să nu mai aibă destulă   apă.  Acest lucru se întâmplă mai ales vara . Celelele anunţă creierul despre lipsa apei . La nivel cerebral informaÅ£ia este prelucrată ÅŸi se formează senzaÅ£ia de sete , care ne obligă să bem apă .
Cât timp poate să trăiască o vieÅ£uitoare fără apă ? Aceasta variză mult de la ospecie la alta . Unele specii , cum sunt molii sau ÅŸerpii au o rezistenţă foarte mare la lipsa apei . La fel ÅŸi cămilele au o rezisenţă bună la deshidratare . Însă majoritatea animalelor nu por suferi lipsa îndelungată a apei . Oamenii pierduÅ£i în deÅŸert fără apă , supravieÅ£uiesc cel mult 3 zile .
Metabolismul apei este influenÅ£at de multe glande cu secreÅ£ie internă ( tiroida , glandele  suprarenale , glandele genitale , pancreasul , ficatul ) , dar organul cel mai important care reglează metabolismul apei este hipofiza ( o glandă ce se situează sub creier ) . Hormonul lobului posterior al hipofizei - pituitrina - provoacă o diuree puternică ( creÅŸterea cantităţii de urină ) .
ScoarÅ£a creierului are un rol foarte important în reglerea introducerii , folosirii ÅŸi eliminării apei din orgnism . Ca organ coordonator scoarÅ£a creierului intervine în toate aceste procese.
Astfel viaÅ£a devine indisolubil legată de apă …

Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 339 ori

nota totala 8.12

autor: cmc


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1283)

Ultimele cautari