TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

Rubinul - Chimie

Mineralele au un rol important in evoluţia omului si in extinderea civilizaţiilor. Oamenii de ştiinţă au identificat circa 3000 de minerale. Mineralele sunt definite ca substanţe anorganice (lipsite de viata). Ele de obicei sunt in stare solida cu excepţia mercurului care în starea sa naturală este lichid. Datorită faptului ca există atât de multe minerale in stare naturală, mineralogii au stabilit o abordare sistematică a identificării, bazată pe diferenţele dintre proprietăţile fizice şi chimice ale fiecărui mineral. Unele minerale pot fi identificate pe baza culorii însă culoarea poate adesea să inducă în eroare, deoarece mineralele pot să apară în culori foarte variate. Variaţiile de culoare se datorează impurităţilor, căldurii, luminii, iradiaţiei şi uzurii.
            Mineralele au o compoziţie chimică bine determinată şi fiecare mineral are o formulă chimică proprie. Deoarece fiecare mineral are o compoziţie chimică bine determinată atomii elementelor sunt dispuşi în reţele tridimensionale distincte şi regulate. Aceste reţele, numite cristale, sunt figuri geometrice cu feţele plane dispuse simetric. Exista 7 sisteme de cristalizare principale: de exemplu diamantul aparţine de sistemul cubic, rubinul de cel hexagonal şi turcoazul de cel triclinic. Fiecare sistem poate fi descris în funcţie de simetria sa. Un cristal poate fi identificat după nr. axelor de simetrie pe care le are. În sistemul hexagonal (o axă de ordinul 6) pot fi cristalizate minerale ca: berilul (smarald cu impurităţi de crom), cuarţul, rubinul şi safirul(anexa).
            Corindonul este un oxid natural de Aluminiu, foarte dur, divers colorat ale cărui varietăţi transparente sunt folosite ca pietre preţioase. Corindonul poate avea următoarele nuanţe: albastru, galben şi uneori roşu. Una din formele acestui mineral în nuanţe de roşu este rubinul. Pe scara Mohs a durităţii corindonul are duritatea 9 (diamantul având cea mai mare duritate- 10) şi testele au demonstrat că poate zgâria orice alt material.

 

RUBINUL

 

Caracterizare

 

Descriere: varietate de corindon (din aceeaşi clasa cu safirul) Poate fi confundat cu granatul, spinelul roşu, turmalina roşie.
Culori: roşu, purpuriu, orange, roz, roşu-carmin, roşu cu tentă maronie
Compoziţia chimica: Oxid de Aluminiu - Al2O3
Duritate: 9
Luciu: sticlos, adamantin


Se găseşte: pretutindeni in lume, dar cele mai frumoase exemplare provin din Afghanistan, Pakistan, Myanmar, Sri Lanka, Madagascar, Viet Nam, India. Cele maronii provin din Tailanda, cele mai închise la culoare provin din Australia, India, Rusia.
Rubinul a fost extrem de apreciat încă din antichitate când pietrele foarte valoroase purtau nume proprii. Cele mai vechi mărturii scrise menţionează o mină de rubine în Myanmar (fosta Birmania) de unde şi astăzi se extrag rubine de foarte bună calitate.

 

Particularităţi

 

            În zilele de astăzi bijutierii folosesc o gamă largă de minerale. Pietrele preţioase cele mai valoroase sunt:  diamantele, smaraldele, rubinele şi safirele, cele din urmă preţuite pentru culorile lor. Aceste pietre sunt atât de valoroase încât greutatea lor se măsoară în carate, un carat cântărind doar 200 de miligrame.
            Denumirea de „rubin” provine de la latinescul „ruber” care înseamnă roşu. Are culori diferite care variază de la roz şi roşu-carmin, până la roşu-intens. Cele mai apreciate şi mai frumoase sunt cele roşu-intens, denumite „sânge de porumbel”. Rubinele de un roşu-intens, clare, care depăşesc 5 carate sunt foarte rare, de aceea preţul unui rubin de acest gen este mult mai mare decât al unui diamant de aceeaşi mărime.
            Există şi rubine cu o uşoară tentă maronie, care provin din Thailanda.
            Rubinele trebuie ferite de temperaturi înalte care pot duce la schimbarea culorii.

 

Calităţi metafizice

 

- Puternic rol protector, protejează împotriva atacurilor psihice negative.
- Măreşte curajul, dragostea, încrederea, vitalitatea, puterea, capacitatea de conducere, entuziasmul, generozitatea, optimismul, inspirata, energia, sensibilitatea.
- Ajuta la trecerea peste obstacole si in luarea deciziilor.
- Aduce bunăstare, putere, bucurie, prosperitate, fericire, dragoste.
- Scade coşmarurile, frica, tristeţea.
- Bun pentru plante.
- Bun pentru concentrare, meditaţie si rugăciune.
- Este o piatra care îl face pe purtător sa se evidenţieze, sa fie remarcat, sa atingă faima sau puterea.
- Piatra a succesului in orice domenii.
- Amplifica si îmbunătăţeşte viata sexuala.
- Îmbunătăţeşte relaţiile de familie, matrimoniale sau de afaceri.
- Efecte asupra sănătăţii: benefic in caz de infecţii, impotenţă, infertilitate, diabet, infarct, anemie, febră, schizofrenie, melancolie, sângerări, inflamaţii, intoxicări, măreşte imunitatea organismului, benefic pentru circulaţia sângelui, ficat, inimă, splină, timus, coloana vertebrală, intestine, nas, urechi, ochi, ajuta la dezintoxicare (de cafea, alcool, droguri).

 

Corespondenţe specifice

 

  1. Piatra specifica zodiilor Rac, Leu, Scorpion, Săgetător, Capricorn
  2. Talismanul norocos al Capricornului
  3. Piatra specifica lunilor Iulie, Decembrie
  4. Piatra specifica zilei de marţi si miercuri
  5. Piatra specifica anului Porcului in zodiacul chinezesc
  6. Piatra specifica verii
  7. Piatra asociata Soarelui si planetei Marte
  8. Corespunde numărului 3 (pentru cei născuţi pe 3, 12, 21, 30)
  9. Corespunde culorii roşii in cromoterapie.
10. Se oferă la aniversarea a 15 sau 40 de ani (naştere sau căsătorie)

Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 5 ori

nota totala 0

autor: cmc


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1282)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales