TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

Poluarea mediului - Biologie

Poluarea reprezintă contaminarea mediului cu materiale care dăunează sănătăţii, calităţii vieţii sau funcţionării naturale a ecosistemelor. Cu toate că o parte din poluarea mediului este un rezultat al acţiunii naturii, cum ar fi erupţiile vulcanice, cea mai mare parte este cauzată de activitatea omului.

Există două mari categorii de materiale poluante sau altfel spus poluanţi. Aceştia pot fi biodegradabili, cum ar fi murdăria provenită de la canalizări, care se descompune prin procese naturale. Aceşti poluanţi devin o problemă atunci când apar în atmosferă mai repede decât pot ei să se descompună. Poluanţii nedegradabili sunt materiale care fie nu se pot descompune, fie se descompun mult prea încet. O dată apărută contaminarea, este foarte greu sau imposibil de a îndepărta aceşti poluanţi din mediu.

 

Impactele poluării:

 

          Poluarea are de altfel un efect dramatic asupra resurselor naturale. Ecosisteme ca pădurile, lacurile, insulele de corali sau râurile aduc mari avantaje mediului înconjurător. Ele îmbunătăţesc apa şi calitatea aerului, sunt un habitat pentru plante şi animale şi produc alimente şi medicamente. Aceste ecosisteme pot fi oricând distruse din cauza poluării. Mai mult, datorită relaţiilor complexe dintre diferitele tipuri de organisme şi ecosisteme, contaminarea mediului poate avea efecte care nu sunt imediat descoperite sau care sunt greu de prevăzut. De exemplu, oamenii de ştiinţă pot doar să speculeze pe marginea posibilelor efecte ale micşorării stratului de ozon, singurul protector al Pământului împotriva dăunătoarelor raze ale Soarelui.
          Ploaia acidă este formată atunci când emisiile industriale se amestecă cu stratul atmosferic. Poluanţii pot fi duşi în nori distanţe lungi până a începe ploaia, ceea ce înseamnă că pădurile şi lacurile destul de îndepărtate de fabrici sau uzine pot fi afectate.
          Poluarea există în multe forme şi afectează mai multe aspecte ale mediului. Punctele-sursă ale poluării vin de la surse specifice, identificate cum ar fi conductele canalizărilor sau coşurile fabricilor. Există însă şi surse ale poluării care vin din diferite locuri, cum ar fi contaminarea unui râu dintr-o zonă urbană sau fumul de la ţevile de eşapament.
          Efectele acestor poluanţi pot fi imediate sau în timp. Efectele primare apar imediat după ce s-a produs contaminarea, cum ar fi moartea plantelor şi speciilor marine după vărsarea unei cantităţi de petrol în apă. Efectele secundare pot fi întârziate sau pot persista în mediu, poate chiar rămânând neobservate pentru mult timp. Aceste efecte, publicate de Rachel Carson în cartea ei apărută în 1962, ameninţă supravieţuirea speciilor contaminate şi au zeci de efecte chimice despre care nu se ştie încă.

 

Smogul este cauzat de poluarea de la fabrici şi autoturisme. Este compus din variaţii de temperatură, care fac ca aerul poluat să fie păstrat într-o anumită zonă pentru perioade mari de timp. Expunerea continuă la smog poate produce probleme respiratorii, iritaţii ale ochilor şi uneori moartea.

Canalizarea, deşeurile industriale şi chimicalele folosite în agricultură sunt cauze ale poluării apei. În 1995, Agenţia pentru Protecţia Mediului din Statele Unite a demonstrat că aproape 37% din lacurile şi estuarele ţării şi 36% din râuri sunt mult prea poluate pentru nevoile obişnuite, cum ar fi pescuitul sau înotul, pe toată durata anului.

                O altă problemă din domeniul agriculturii sunt pesticidele şi insecticidile. Cu toate că distrug momentan insectele sau gândacii dăunători, ele pot fi periculoase pentru sursele de apă şi hrană.
          Din cauza numeroaselor accidente ecologice produse în ultimii ani, mai multe ţări europene au instituit amenzi şi pedepse drastice împotriva celor care nu respectă legea. Înţelegerile internaţionale au ajutat extrem de mult în reducerea poluării. Au fost înfiinţate mai multe organizaţii non-guvernamentale menite să oprească pe cât posibil poluarea. Printre acestea s-a afirmat în mod deosebit organizaţia engleză Greenpeace.

Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 610 ori

nota totala 5.46

autor: cmc


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1282)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales