TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

Petrolul si Gazele Naturale - Chimie

REFERAT

 

Petrolul si Gazele Naturale

 

„Vă voi vorbi despre oamenii petrolului şi despre sufletul lor mai negru şi mai inflamabil decât petrolul. Eu nu iubesc petrolul când ajunge esenţa pură în eprubete, ci îl iubesc aşa cum iese din pământ şi prin procedee murdare, îl iubesc cu furie, cu pasiune şi vreau să cânt spiţa mea blestemată de oameni ai petrolului [...]“ (Poem petrolifer - Geo Bogza).

 

In ultimii ani s-a redus considerabil volumul schimbului de marfuri ruso-roman. In galantarele din Rusia nu se mai vad produse romanesti, iar balanta relatiilor de comert exterior nu inclina in favoarea Romaniei. Si totusi, Romania are nevoie ca si mai inainte de agentii energetici ai Rusiei, iar Rusia este interesata de produsele traditionale ale exportului romanesc. Un exemplu incurajator pentru inviorarea relatiilor il constituie participarea Rusiei la procesul de privatizare din Romania. Concernul rusesc LUKOIL a preluat 51 la suta din actiunile marii rafinarii PETROTEL, de la Ploiesti. Uzina lucreaza acum cu petrol rusesc, au fost pastrate locurile de munca, LUKOIL s-a angajat sa achizitioneze in fiecare an pentru intreprinderile ei utilaje romanesti de prelucrare a titeiului in valoare de 10 milioane de dolari. De LUKOIL sunt legate si calculele Romaniei privind transportul petrolului din Marea Caspica, prin portul Constanta, catre vestul Europei. Este in curs de realizare cooperarea intre GAZPROM din Rusia, ROMGAZ din Romania si Compania americana GOWARD ENERGY, in scopul sporirii capacitatii de transport al gazelor naturale prin Romania. Ambele parti lucreaza la o serie de alte proiecte reciproc avantajoase in cadrul Comisiei mixte de colaborare economica si tehnico-stiintifica. Interesele obiective de buna vecinatate si colaborare economica isi pastreaza importanta lor - considera Moscova. Acest lucru este inteles si in Romania.
În secolul XX întreaga industrie şi civilizaţie s-au bazat pe energia furnizată de petrol. Rezervele de ţiţei au dus însă şi la conflicte internaţionale, iar utilizarea lui a cauzat poluare şi daune mediului înconjurător.
Titeiul sau petrolul brut constituie una dintre principalele bogatii naturale ale tarii noastre. Zacaminte mari de de titei se gasesc in judetele :Bacau,Prahova, Arges si Gorj.
De altfel, trebuie sa amintim ca Romania este o tara cu o traditie de netagaduit in domeniul petrolului si al gazelor, inscriindu-se, multa vreme, in elita producatorilor si exportatorilor mondiali de titei si utilaje petroliere. In acelasi context, sa nu uitam ca Timisoara a fost primul oras european care s-a bucurat de iluminatul cu gaz natural.

 

În comparaţie cu minereul de fier, aur, argint sau sare, pentru care există referiri celebre cum e cea a lui Herodot, mărturiile despre petrol sunt mult mai sărace, urmare şi a utilizării lui la scară mai redusă. În fapt, chiar şi la începutul secolului al XIX-lea, când codicele lui Caragea şi Colimachi scuteau de zeciuială păcurarii, petrolul avea puţine întrebuinţări. Din ţiţei se extrăgea doar păcura groasă, restul fiind considerat fără valoare. Se folosea doar la unsul osiilor, ca medicament pentru bolile de plămâni şi de piele şi, pe scară redusă, la iluminatul convoaielor de care sau al unor locuinţe boiereşti. Distileria de ţiţei (găzărie) realizată de Teodor Mehedinţeanu, în 1857, la Râfov lângă Ploieşti, marchează începutul exploatării la nivel industrial a petrolului românesc, precum şi etapa petrolului lampant. Denumită „Lumina“, găzăria avea o capacitate de 2 700 de tone pe an, obţinând la licitaţie iluminatul public al capitalei. În statistica mondială a anului 1857, România apare înregistrată cu 1 977 barili de ţiţei (275 de tone), fiind în plus singura ţară din lume care figurează cu o astfel de producţie pentru anii 1857 şi 1858 (S.U.A. apar în statistici abia în 1859). 
Încă la începutul anului 1857, la Ploieşti intră în funcţiune prima „Fabrică de gaze“ a lui Marin Mehedinţeanu, prima atât din România, cât şi - la acea dată - din lume. Cu lampantul obţinut aici, Bucureştiul şi-a iluminat străzile, devenind primul oraş al lumii iluminat public cu acest produs. Petrolul bănăţean apare mult mai târziu: conform mărturiilor unor octogenari autohtoni, rezultă că încă în timpul războiului, în 1944, germanii săpau puţuri în zona de vest, pe aliniamentul Teremia Mare, Valcani, Cenad, Nădlac, Turnu, rămase însă neexploatate ca urmare a situaţiei tulburi. Iniţial abandonate, puţurile au făcut obiectul unor cercetări abia în 1963-1965. Forajul a demarat în perimetrul respectiv în 1965, doi ani mai târziu fiind pusă în exploatare prima sondă, la Valcani. Se pun în evidenţă zăcămintele de la Turnu (judeţul Arad), Şandra, Călacea şi Satchinez, creându-se astfel perspectiva conturării unui bazin petrolifer. Suficient pentru ca, la 1 octombrie 1968, prin ordinul Ministrului Petrolului, să se înfiinţeze Schela de Extracţie cu sediul în Timişoara, prin desprinderea sectoarelor din vest aparţinând Schelei de Extracţie Craiova din cadrul Trustului Târgu Jiu. Se angajează acum, prin transfer, primii 34 de salariaţi: muncitori, tehnicieni, ingineri şi economişti; se primesc şi primele 20 de apartamente în zona Calea Şagului, ca fond de locuinţe pentru petrolişti. La 31 decembrie 1968, Schela de Extracţie Timişoara dispunea de un fond de mijloace fixe de 550 de mii de lei, un numeric de 86 de persoane şi o producţie fizică de 173 627 tone de ţiţei şi 75 317 mii mc de gaze. Astăzi, Sucursala Timişoara a S.N.P. Petrom are în componenţă Schela de Producţie Arad şi Schela de Producţie Timişoara, cuprinzând circa 1 600 de angajaţi. Între cele două date, exact 35 de ani de activitate a celor împătimiţi de fascinaţia aurului negru, şi perspectiva a încă unui deceniu de exploatare, la atât fiind dimensionate, în actualul ritm de extracţie şi cu tehnologia de azi, rezervele de ţitei ale Câmpiei de Vest.
            Dacă fiecare domeniu are veteranii săi, se poate spune pe drept cuvânt că Horea Pintea, directorul S.N. Petrom Timişoara, este un veteran. Petrolist din 1969, şi-a dedicat întreaga activitate acestei meserii pe care a practicat-o aproape în exclusivitate la Schela Timişoara, ale cărei destine le conduce din 1983. „Am crescut o dată cu schela, a cărei biografie face parte din fiinţa mea“, afirmă dl Pintea, neuitând să sublinieze faptul care l-a marcat cel mai mult în cele peste trei decenii de activitate: sentimentul de solidaritate umană perpetuat până astăzi, izvorât din inimi de români, germani, maghiari, sârbi sau bulgari, toate „petroliste“. 
 „La început, eram doar câteva zeci de salariaţi dispersaţi, pe secţii şi ateliere de producţie, prin localităţile Şandra, Valcani, Satchinez, Călacea, Variaş, Turnu (judeţul Arad) şi Salonta (judeţul Bihor). Am reuşit totuşi ca activitatea noastră să merite a deveni recunoscută pe plan naţional, pentru rezultatele obţinute petroliştii bănăţeni fiind răsplătiţi în anii 1975-1976 cu titlul de Unitate Fruntaşă şi Ordinul Muncii Clasa a II-a“. În perioada „cabinetului Pintea“ - o expresie împrumutată din politică, dar deloc nepotrivită aici - lung de... cinci mandate, se pun în evidenţă zăcămintele de la Diniaş, Sânmartinu Sârbesc, Toager, Partoş, se construiesc blocuri sociale, cantine dar şi sute de kilometri de drumuri de acces la sonde, se realizează mărirea şi intră în folosinţă baza socială şi de agrement de la Valea lui Liman şi mai ales se începe construcţia (1991) şi se dă în folosinţă (1996) modernul sediu al Schelei din Piaţa Semenic. În plus, începând cu 1999 se creează reţele de distribuţie a gazului în nouă localităţi rurale, prin care se asigură confortul atât termic, cât şi gospodăresc pentru aproximativ 10 000 de abonaţi în: Biled, Şandra, Satchinez (parţial), Periam, Variaş, Voiteg, Denta, Moraviţa, Stamora Germană. Alte două localităţi, de această dată în judeţul Arad (Şeitin şi Semlac), sunt programate pentru realizarea unor noi reţele.”

 

Asupra modului de formare a titeiului in scoarta pamantului s-au emis mai multe teorii. Unele dinte acesteconsidera titeiul ca fiind de origine anorganica ,altele ii atribuie origine organica.

          Teoria anorganica asupra originei titeiului a fost formulata de M.Berthelot si a fost completata si sustinuta de D.I. Mendeleev.

         Aceasta teorie afirma faptul ca titeiul s-a format in straturile adanci ale scoartei prin actiunea apei asupra carburilor metalice: CaC2 ,Al4C3 etc.,care in contact cu apa se descompun rezultand acetilena ,metan si alte hidrocarburi si sub actiunea temperaturii si presiunii inalte din interiorul pamantului si in prezenta catalizatorilor naturali(oxizi si saruri metalice),hidrocarburile nesaturate s-au polimerizat formand titeiul de astazi.
       Teoria organica se fundamenteaza pe mai multe ipoteze , si anume :
titeiul este de origine vegetala (Figuier),formandu-se din plante prin putrezirea acestora si transformarea lor in metan,dioxid de carbon si acizi grasi etc.
titeiul este de origine animalica (Engler),rezultand din transformarea grasimilor animalelor marine ,in special a pestilor ,la temperaturi si presiuni mari in scoarta pamantului ;
titeiul este de origine mixta ,vegetala –animala (Potonie) si prin transformarea unor plante si animale marine microscopice (microplanton), acoperite de namol ,si sub actiunea unor bacterii anaerobea rezultat o materie organica ,numita  ‘sapropel’ care a imbibat namolul.Datorita transformarilor geologice ale scoartei pamantului ,namolul cu ‘sapropropel’ a fost acoperit cu alte straturi de pamant .Sub influenta temperaturii si a presiunii inalte ‘sapropelul’ din namol a suferit apoi transformari chimice rezultand titeiul.
Titeiul brut, este un lichid vascos ,de culoare bruna-neagra ,cu reflexe albastrui,rareori galbui. Are miros caracteristic ,este insolubil in apa si mai usor decat apa ,densitatea lui variind intre 0,700 si 0,930 g/cm3 . Nu are temperatura de fierbere fixa ,fiind un amestec complex de hidrocarburi.

 

 


Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 50 ori

nota totala 0

autor: cmc


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1282)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales