TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

Istoria artelor - Desen

                   REFERAT
              ISTORIA ARTELOR
                  Francois Boucher(1703-1770)
 
            Francois Boucher s-a nascut la Paris, la 29 septembrie 1703.Primele lectii de desen le-a primit de la tatal sau,Nicolas Boucher,pictor aproape necunoscut si proiectant de modele broderii.
            1720 este data probabila a intrarii lui Francois Boucher in atelierul lui Francois Lemoine, care era o adevarata mandrie pentru scoala franceza de la inceputul secolului al XVIII-lea,membru al academiei, deci o persoana potrivita pentru a indruma un pictor aflat la inceput de drum.Cum era de asteptat, Lemoine influenteaza lucrarile ucenicului sau;aceasta amprenta este vizibila, cel putin pana la jumatatea anilor treizeci, adica pana la momentul in care Boucher si-a elaborat propriul sau stil artistic.Criticii de arta apreciaza ca Boucher a preluat de la dascalul sau „cromatica luminoasa si stralucitoare, formele elegante, usurinta cu care creeaza compozitii, ce par naturale si simple”.
            In operele ambilor artisti regasim aceeasi  pasiune pentru pictarea de personaje cu chipuri mici, gesturi cumpatate, imvesmantate in haine care cad in falduri marunte.Mai  tarziu insa, analogiile de orice fel  vor dispare definitiv;Boucher se  elibereaza de sub  imfluenta  maestrului sau in clipa in care se va  interesa de operele  reprezentantilor altor  scoli.Studiaza  tablourile  maestrilor  venetieni, pe care le-a putut vedea la Paris  la inceputul  anilor douazeci, cunoaste  stilul lui  Sebastian Ricci (1659-1734), Peligrini (16675-1741) si Rosalbe Carriera (1675-1757).Ii  admira de  asemenea, pe  pictori realisti olandezi si  flamanzi din  secolul  al  XVII-lea carora  le-a vazut expuse  tablourile  la  Paris.Mai  presus  de  orice, insa, ramane  sub  profunda  impresie  produsa de  pictura  lui  Antoine Watteau .       
           La varsta  de treizeci  de ani  realizeaza un  numar  de 350  de  gravuri, din care  119 dupa desenele lui  Watteau.
           Dar  sa revenim  la  viata lui Boucher, la  evenimentele care l-au marcat, la biografia lui. Pe 28 august 11723, la numai douazeci de ani, obtine premiul  intai al Academiei de Pictura si Sculptura ; dar din motive care astazi ne sunt necunoscute, nu primeste bursa care li se oferea de obicei lauretilor, constand in posibilitatea continuarii studiilor laa Roma - visul  artistului. Dupa  cinci ani in care a strans banii lucrand pentru diversi clienti, executand desene si gravuri dupa operele marilor maestri - experienta care va marca dezvoltarea propriului sau stil artistic -,agunge in Italia ( in primavara anului 1728). Istorici de arta presupun ca pictorul nu a profitat prea mult de pe urma aceste calatorii, deoarece a fost multa vreme bolnav de malarie; se pare ca a pictat foarte putin, si a avut putine contacte cu pictorii de la Roma.
        In 1731 revine la Paris si se consacra din nou gravurii si  desenului, doua pasiuni carora le va ramane fidel toata viata.
        In anul 1735, realizeaza desenele  pentru  treizeci si trei  de  gravuri  menite sa ilustreze  o noua editie  a operelor  lui  Moliere.  
        La varsta   de treizeci  de ani,  cand cariera  lui  incepe sa ia avant, se  casatoreste  cu  Marie- Jeanne  Buseau ,  fiica unor  burghezi instariti  din  Paris ,  cu  care va avea  trei  copii: Jeanne-Elisabeth-Victorie (1735), Juste-Nathan(1736) si  Marie-Emilie(1740). Urmatorii  ani vor fi de glorie pentru artist. Astfel, in 1734, cand are primele succese cu adevarat importante, este primit la Academie ca pictor de scene istorice,considerate la vremea respectiva drept cel mai nobil gen al picturii. In anii care vor urma va urca treptat in ierarhia acestei institutii, devenind pe rand, profesor, loctiitorul  rectorului si finalmente directorul  Academiei si primul pictor  al curtii regale.

Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 59 ori

nota totala 8.2

autor: cmc


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1282)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales