TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

Fumatul 2 - Biologie

Fumatul

 

         Dintre adversarii vechi şi noi ai sănătăţii fumatul candidează la primele locuri, prin efectele sale deosebit de nocive asupra organismului, prin gravele dezechilibre funcţionale şi biologice pe care le generează.
         Este îngrijorător faptul că deşi rolul nefast al fumatului de ţigară se cunoaşte de multă vreme, deşi cercetările ştiinţifice au demonstrat din ce în ce mai convingător impactul tutunului cu o gamă tot mai largă de afecţiuni, numărul fumătorilor şi al producţiei de ţigări se menţine în cele mai multe ţări la un nivel incredibil de ridicat.
        Cultura tutunului se practică aproape în toate ţările cu excepţia regiunilor cu climă extrem de rece. Aproximativ 120 de ţări cultivă tutunul pentru consumul intern şi pentru export, iar în ţările în curs de dezvoltare, producţia de tutun creşte cu o mare rapiditate.
        O statistică din 1976 arată că numărul de ţigarete produse în acel an în lume se ridica la 3850 miliarde.  În general consumul cel mai mare de ţigări se semnalează în ţările cele mai industrializate. Primul loc în lume îl deţin Statele Unite, cu cel mai mare consum de ţigări, în medie 2700 ţigări de persoană pe an.
        În majoritatea ţărilor europene peste 50% dintre bărbţii adulţi fumează în medie 15 ţigări pe zi. În timp ce în rândul bărbaţilor se semnalează o tendinţă procentuală de scădere a fumătorilor, numărul femeilor fumătoare sporeşte an de an. Statisticile atestă că femeile devin din ce în ce mai mult victimele cancerului de plămâni şi ale bolilor coronariene în legătură directă cu consumul sporit de ţigări.
        Consumul de ţigări a crescut şi în rândul tineretului, cu toate consecinţtele sale nefaste asupra organismelor tinere. Date statistice menţionează că în Belgia 50% dintre tineri fumează de la vârsta de 15 ani; în Germania 36% dintre copii de la 10 – 12 ani sunt fumători antrenaţi; în Italia 60% dintre băieţi sunt fumători de la 15 ani. O anchetă în America Latină arată că în această parte a globului 45% dintre bărbaţi şi 18% dintre femei, fumează.
         În prezent nu mai există nici un dubiu asupra faptului că afecţiuni foarte grave care constituie în momentul de faţă importante cauze de morbiditate în lume, sunt legate – unele excusiv de altele în măsură – de abuzul de tutun. Statistici diferite ca şi cele din ţara noastră demonstrează legătura strânsă între tutun, creşterea morbidităţii şi diminuarea speranţei de viaţă. Există o relaţie directă între gradul tabagismului şi mortalitatea fumătorului care depăşesc cu 30 – 80% pe cea a nefumătorilor. Procentul se referă mai ales la fumătorii de ţigarete, fiind mai ridicat la cei care consumă un numar mai mare de ţigari zilnic. Se remarcă faptul că morbiditatea este cu atât mai mare cu cât tabagismul este mai precoce. În acest sens se remarcă că morbiditatea este mai mare la grupele de vârstă între 45 – 55 ani. Folosirea pipei sau a ţigării de foi expune la cel mai mic risc, cu condiţia ca fumătorul să nu fi folosit niciodată înainte ţigarete. Fumătorul de ţigarete care trece la pipă păstrează în general obiceiul de a inhala fumul, ceea ce nu fac fumătorii exclusiv de pipă sau tigări de foi (Ozun).
        Doctorul Pierre Theil din Franţa consideră că fumatul cu regularitate a două ţigări pe zi scurtează viaţa unui om cu doi ani şi jumătate. Un pachet pe zi înseamnă reducerea duratei de viaţă cu 5 – 6 ani, iar două pachete pe zi, cu încă doi ani. Conform unor statistici de Anglia, din 100 de nefumători în vârstă de 35 de ani, 69,7% au şanse să mai fie în viaţă la 70 de ani. În cazul fumătorilor a două pachete pe zi, numai 46,2% ar avea şansa să mai atingă această vârstă.
        Aceste date au permis ca fumătorii, aceşti consumatori de „iarbă rea” să fie consideraţi într-o măsură mai mare sau mai mică „sinicigaşi de cursă lungă”!
        De ce sunt ţigările atât de dăunătoare? Până în prezent s-au izolat 1350 de constituienţi ai fumului de ţigară şi se pare că numărul lor este mult mai mare. În fumul de ţigară se regăsesc cu o singură excepţie, cele 481 de substanţe cancerigene izolate de către Hartwell.
        La originea tulburărilor cardiovasculare la fumători stau în principal două dintre elementele principale ale fumului de ţigară: nicotina şi oxidul de carbon. Acesta din urmă împreună cu hemoglobina formează un component stabil, carboxihemoglobina, care se comportă în sângele marilor fumători ca un element extrem de nociv, provocând tulburări de oxigenare, tramboze şi infarcte.
        După cum arată o revistă franceză, Institutul Naţional Francez al Sănătăţii impută tabacismului 70000 din decesele anuale din ţară. Din cele 70000 de victime, 20000îşi pierd viaţa ca urmare a infractelor miocardice, ceva mai mult de 15000 din cauza bronşitelor şi 35000 în urma cancerului.
        Printre numeroasle substanţe nocive identificabile, 46 de dubstanţe chimice dozabile din tutun s-au dovedit a fi canceriogene. Cercetările recente au arătat că fumul de ţigară se combină cu aerul şi formează compuşi cancerigeni, aşa numitele nitrozamine, care reprezintă de fapt un pericol şi pentru nefumători.
        Legătura dintre fumat şi cancer este demonstrată indiscutabil. Dacă anual mor în lume de cancer 5 – 6 milioane de oameni, un sfert din aceste decese au drept cauză fumatul. ÎN afară de substanţele conţinute în tutun cu efect cancerigen prin ele însele (gudron etc.), altele favorizează dezvoltarea cancerului şi sunt cancerigene. Acţiunea lor nocivă se execrcită atât la nivelul văilor aero-digestive, cât şi asupra organismului în general. Fumatul este implicat în numeroase localizări ale cancerului: bronho-pulmonar, buze, limbă, orofaringe, laringe, esofag, stomac, vezică urinară etc.
        Evident că pot interveni şi alţi factori cancerigeni (alcoolul etc.) dar un lucru este demonstrat şi anume faptul cş frecventa cancerului pulmonar este proporţională în toate ţările cu consumul de ţigarete. Relaţia este aşa de evidentă încât 90% dintre marii fumători, de peste 40 de ţigări pe zi, fac cancer pulmonar. În timp ce cu două decenii în urmă cancerul pulmonar ocupa locul opt în rândul localizărilor de cancer în general, în momentul de faţă el se situează pe locurile 1 – 2 şi tinde spre ocuparea locului întâi. Deosebit de concludentă este această evoluţie în cadrul cancerului pulmonar la femei.
         În urmă cu trei decenii, la zece cancere la bărbaţi revenea unul la femei, fapt ce oglindea numărul mare de fumători în rândul bărbaţilor. În prezent, ca rezultat al creşterii numărului femeilor fumătoare, acest raport este de 1 la 4 pe ţară şi 1 la 3 în Bucureşt, el prezentând tendinţă de înrăutăţire. Două treimi din rândul celor decedaţi sunt persoane la vârste active (Trestioreanu).
         În general riscul este proporţional cu cantitatea de tutun consumată. La consum egal intervin alţi factori: inhalarea fumului, începutul fumului la vârste tinere, rapiditatea cu care se fumează fiecare ţigară şi numărul de fumuri reţinute; obiceiul de a ţine ţigara între buze timp mai îndelungat, sau de a reaprinde o ţigară stinsă, lungimea filtrului, expune la alţi factori cancerigeni (Ozun).
         Astăzi nici un specialist sau cercetător în domeniul oncologiei nu se mai îndoieşte că fumatul reprezintă cauza favorabilă şi determinantă a cancerului pulmonar. La substanţele cancerigene din tutun amintite, se adaugă unele hidrocarburi aromate policiclice, fenoli, care au acţiune directă cancerigenă. Pensularea pielii animalelor cu aceste substanţe a dus la apăariţia unor cancere cutanate, iar inhalarea lor de durată, tot la animale, a determinat cancere pulmonare confirmate histopatologic. Aceste cancere experimentate sunt cu totul asemănătoare celor întâlnite la fumători, care nu fac astăzi altceva decât să repete pe pielea şi plămanii lor proprii, aceste experimente şi să demonstreze că ceea ce s-a constatat la animalele de experienţă, se verifică şi la om (Anastasatu). Pe bună dreptate se întreabă acest autor că dacă acest lucru este demonstrat, de ce mai este nevoie ca atâtea milioane de fumători de pe glob să repete tragica experienţă a celor care i-au precedat şi şi-au plătit viaţa cu astfel de experimente?
        În afara cancerului bronho-pulmonar primul ca frecvenţă la fumătorii înveteraţi, numeroase studii au dovedit o relaţie directă între fumat şi frecvenţa cancerului care atinge organe mai îndepărtate de contactul cu atmosfera poluată de tutun. Astfel riscul de a face cancer al vazicii urinare este de două ori mai mare la fumători decât la nefumători, pentru cancerul esofagului de 5 ori, pentru cancerul cavităţii bucale şi al faringelui de 6 ori, iar pentru cancerul laringelui de 10 ori (Bungeţeanu).
        Tutunul este de asemenea implicat în apariţia bolilor respiratorii acute şi a bronhopneumopatiilor cronice obstructive.
        Bolile respiratorii acute, traheitele, bronşitele, pneumoniile sunt de 2,2 ori mai frecvente la fumători decât la nefumători. Bronmatul ocupă primul loc, sunt de asemenea mai frecvente la fumători decât la nefumăşitele cronice, în determinarea cărora futori şi proporţional cu cantitatea de tutun consumată.
        După Holland, bronşita cronică se întâlneşte la 8% dintre nefumători faţă de 27% la fumătorii cu un consum până la 10 g tutun pe zi, 40% la fumătorii ce consumă 12 – 24 g pe zi şi 50% din fumătorii ce consumă peste 25 g tutun pe zi.
        Fumul de tutun provoacă o hipersecreţie a mucoasei bronşice şi consecutiv o cilio – toxicitate care împiedică drenajul secreţiilor bronşice acumulate. Îndepărtarea particulelor depuse în căile aeriene se face în mod diferit la fumători faţă de nefumători. La nefumători, îndepărtarea începe imediat după inhalare. Ea este rapidă pentru toate particulele depuse pe căile aeriene mai largi şi mai centrale, apoi mai lentă pentru particulele depuse pe căile aeriene mici şi periferice, astfel încât nu se mai observă nici o retenţie. La fumători, fenomenele de epuraţie sunt întârziate şi prelungite având loc un stocaj anormal al particulelor străine în căile respiratorii

Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 102 ori

nota totala 7.72

autor: cmc


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1282)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales