TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

Ficus - Biologie

                           Ficus

 

       Genul Ficus cuprinde 800 de specii tip arbust, arbore sau plantă căţărătoare, originare din regiunile tropicale şi cele subtropicale, dar care se adaptează la diferite condiţii. Sunt toate plante foarte elegante, iar unele se cultivă în apartament pentru frumuseţea frunzelor deosebit de decorative. Seava conţinută în toate speciile poate fi iritată şi caustică pentru piele.

 

                 Cultivare:

        Ficusul se replantează la fiecare doi ani, în aprilie, utilizând un pământ pentru ghiveci îmbogăţit cu frunze şi humus. Din aprilie până în septembrie trebuie să fie udat abundent. Ambientul trebuie menţinut umed prin stropiri regulate, iar în perioadele cele mai calde chiar zilnic. Mai mult ghiveciul trebui să fie aşezat pe suporturi pline cu pietriş ud. În perioada de creştere se administrează îngrăşăminte cu concentraţie crescută de azot. Aceste specii iubesc căldura şi nu suferă nici la temperaturi de peste 24 grade. Necesarul de lumină variază în funcţie de specie: Ficus elastica şi Ficus benjamina trebuie expuse la lumină bună, în timp ce Ficus diversifolia (arbust) şi Ficus pumila iubesc locurile semiumbroase. Speciile cu frunze lucioase trebuie curăţate periodic cu o cârpă udă sau cu preparate adecvate. Toamna şi iarna udaţi mai puţin. Pământul trebuie menţinut umed, dar nu ud, iar planta trebuie stropită regulat. Menţineţi o temperatură în jurul a 18 grade, dar nici un caz mai mică decât 15 grade.

   

                         Reproducere:    

       Speciile cu frunze mari şi rigide, cum sunt Ficus elastica, Ficus benghalensis şi Ficus iyrata se multiplică prin butaşi obţinuţi din frunze care păstrează o bucăţică din peţiol şi care sunt prelevaţi primăvara. Lăsaţi timp de o noapte să se usuce seva care se exteriorizează la suprafaţa tăieturii, după care plantaţi într-un amestec de turbă şi nisip în părţi egale, fixându-l de un beţişor. Menţineţi- timp de 8 săptămâni în penumbră, la 24 de grade şi udaţii până prind rădăcini. Speciile căţărătoare sau cele târâtoare aşa cum este Ficus pumila, se înmulţeşte prin butăşire în timpul perioadei de activitate vegetală. Alegeţi o tulpină, îndoiţi-o cu delicateţe şi introduceţi-o în pământ până la punctul de inserţie al primei frunze. Desprindeţi-o de planta – mamă atunci când va prinde rădăcini. Speciile tip arbust se reproduc prin butaşi lungi de 10-15 cm prelevaţi din vârfurile ramurilor. Lăsaţi să se zvânte tăietura timp de o noapte şi plantaţii într-un amestec de pământ şi nisip în părţi egale, la 21 grade tratându-I la fel ca şi arbuştii derivaţi din frunze. Unele specii, care în mediul natural devin arbori adevăraţi, eleganţi, cum este, de exemplu, Ficus elastica, în ghiveci tind să crească în înălţime, pierzându-şi treptat frunzele situate la baza tulpinii. Dacă planta devine prea înaltă şi zgârie tavanul sau dacă este prea desfrunzită aveţi grijă să o butăşiţi.

 

                   Pericole şi precauţii:

      Atenţie la modul în care udaţi ficusul. Lipsa apei produce îngălbenirea şi căderea frunzelor. Excesul de apă provoacă veştejirea, schimbarea culorii sau căderea frunzelor şi putrezirea rădăcinilor. Infestarea cu păianjenul roşu se combate crescând umiditatea  şi stropind planta cu un acid specific. Coşenilele făinoase şi brune trebuie îndepărtate cu o pensulă înmuiată în alcool denaturat sau cu un insecticid sistemic.

 

                            

                               Specii şi varietăţi Horticole

   

             Ficus benjamina              

 

   Exemplare cu o înălţime de 1,5-2 metri sunt destul de frecvente. Acestea constituie un décor deosebit pentru locuinţe.     


 

        Datorită aspectului aerian al tulpinilor, este potrivit pentru orice tip de locuinţă. Se va pune direct pe pământ, în faţa unei uşi cu sticlă.


 

                         Îngrijire:

  

      Se udă moderat, în perioada de creştere se tratează cu îngrăşăminte în soluţie, la interval de două săptămâni. Se va transplanta în perioada de tinereţe la interval regulatîn pământ de turbă, nisip, bălegar. În cazul în care planta creşte peste măsură, va fi tăiată la dimensiunile dorite. Prefară locurile luminoase, dar nu lumina directă a soarelui. În încăperi încălzite pretinde o umiditate treptată, frunzele vor fi pulverizate cu apă. Vara pretinde o temperatură de 18-20 grade , iar în vremea de iarnă, cel puţin 15 grade.

 

                   Boli, dăunători:


Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 6 ori

nota totala 0

autor: cmc


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1282)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales