TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

EXPLICATIA COGNITIEI - Filozofie

 

EXPLICATIA COGNITIEI IN CADRUL
TEORIEI SISTEMELOR DINAMICE

 

Sisteme dinamice vs. sisteme matematice

 

 

Un sistem dinamic real este orice obiect care se schimba in timp.
Un sistem dinamic matematic este o structura matematica abstracta  care poate fi folosita pentru descrierea schimbarii sistemului real ca o evolutie printr-o serie de stari.(Ceea ce inseamna ca numai sistemele dinamice reale sufera schimbari; sistemele dinamice matematice sunt atemporale,entitati neschimbatoare ce pot fi totusi folosite ca modele ale schimbarii sistemelor reale.)
Daca evolutia sistemului real este determinista , adica, daca starea la oricare moment temporal viitor este determinata de starea prezenta , atunci structura matematica abstracta consta din trei elemente. Primul element este un set T care reprezinta timpul.  Elementele lui  T pot fi portiuni reale, rationale , integrale, sau non-negative ale structurii. In dependenta de alegerea lui T, timpul va fi reprezentat  ca discret, continuu, sau dens. Al doilea element este un set nonvid M ce reprezinta toate starile posibile prin care poate evolua sistemul ; M este numit spatiul starilor (sau spatiul fazelor) sistemului. Al treilea element este un set de functii {gt} care ne spune starea sistemului la orice moment instantial t a lui T, daca ne este data  starea initiala  . De exemplu , daca starea initiala este elementul x a lui M, starea sistemului la momentul t este data prin gt(x), starea la timpul w>t este data prin gw(x), etc. Functiile din setul {gt} trebuie sa satisfaca doua conditii. Prima, functia g0 trebuie s-o ea fiecare stare pentru ea insasi, deorece starea de la momentul 0 cand starea initiala este x este in mod evident x insasi.
A doua, compozitia a oricaror doua functii gt si gw trebuie sa fie egala cu functia gt+w, deoarece evolutia pana la momentul t+w poate fi intotdeauna gandita ca doua evolutii succesive, prima pana la momentul t, si a doua pana la momentul w. O subclasa importanta a sistemelor dinamice matematice este aceea a sistemelor ce evolueaza in  timp discret. Orice sistem de genul acesta este numit cascada. Mai precis, un sistem dinamic matematic <T M {gt}>este  o cascada numai in cazul in care T este egal cu intregi non-negativi(sau cu intregi).
Spre a obtine o cascada , putem porni de la orice set non-vid M si de la orice functie g:M-->M. Restrangem apoi pe T la un domeniu de intregi non-negativi, si definim tranzitiile satrilor {gt} dupa cum urmeaza : g0=functia identitate pe M si, pentru orice element x a lui M, gt+1(x)=g(gt(x)). In alte cuvinte, se genereaza  o tranzitie de stare arbitrara gt(t>0) repetand de t ori functia g (notam g1=g).
Distinctia dintre sistemele dinamice reale si sistemele dinamice matematice este cruciala pentru intelegerea ca toate sistemele cognitive sunt sisteme dinamice. De exemplu, sa consideram obiectele concrete(corpuri cazatoare, sfere pe planuri inclinate, proiectile , etc.) pe care le-a studiat Galileo in mecanica. Aceste obiecte sunt exemple de sisteme dinamice reale. Sa consideram, atunci, legile Galileene ale pozitiei Y si ale vitezei V pentru corpurile cazatoare:
Y[y v](t)=y+vt+(1/2)ct2
V[y v](t)=v+ct,
unde y si v sunt, pozitia si viteza corpului cazator la momentul 0, iar c este conctanta gravitationala. Daca identificam starea corpului cazator cu valorile pozitiei si vitezei lui, este usor sa verificam ca aceste doua legi specifica un sistem dinamic matematic G=<T YxV {gt}>,
unde orice tranzitie gt este definita prin
gt(y v)=<Y[yv](t) V[yv](t)>.

 


Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 4 ori

nota totala 0

autor: danut


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1283)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales