TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

DELAPIDAREA - Drept

 

DELAPIDAREA

Conditii preexistente ;latura obiectiva

 

 

1.    CONSIDERATII GENERALE

 

          Delapidarea ,asa cum este prevazuta in  art. 215 Cod penal , este incriminata intr-o varianta simpla sau tip si alta agravata si face parte din grupa de infractiuni impotriva patrimoniului alaturi de furt, talharie, abuzul de incredere, inselaciunea, etc.

          Obiectul juridic generic al infractiunilor impotriva patrimoniului il constituie relatiile sociale a caror formare , desfasurare si dezvoltare sunt asigurate prin apararea patrimoniului , mai ales su aspectul drepturilor reale privitoare la bunuri si implicit sub aspectul obligatiei de a mentine pozitia fizica a bunului in cadrul patrimoniului , acesta facand parte din gajul general al creditorilor chirografari.

          Patrimoniul este un concept juridic care exprima ansamblul de drepturi si obligatii ale unei persoane ca o universalitate , ca o totalitate independenta  de bunurile care le cuprinde la un moment dat patrimoniul ; fie ca il privim ca o  entitate strans legata de persoana subiectului fie ca o universalitate de de drepturi , exista obligatoriu la orice subiect de drept; el nu se poate niciodata instraina ci se transmite numai la moartea subiectului. Din cuprinsul patrimoniului fac parte bunurile corporale si incorporale , bunurile consumptibile  ori fungibile, mobile sau imobile , principale sau accesorii, etc, adica tot ce reprezinta puteri , facultati , aptitudini ale subiectului privite din punct de vedere al valorii lor economice si a raporturilor care se nasc din exercitiul acestor puteri, facultati, aptitudini.

         

          Revenind strict la delapidare , aceasta este incriminata in doua variante.

          Varianta simpla consta in – insusirea , folosirea sau traficarea , de catre un functionar , in interesul sau ori pentru altul , de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau administreaza , conform prevederilor art. 215 Cod Penal , alin 1.

          Varianta agravanta se realizaeza in cazul in care delapidarea a avut  consecinte deosebit de grave, conform prevederilor aceluiasi articol in vigoare, alin 2.

 

2.     CONDITII PREEXISTENTE

 

Prin conditiile preexistente intelegem obiectul si subiecti infractiunii.

 

A)    OBIECTUL INFRACTIUNII  are luat din doua conceptiuni : obiectul juridic special si obiectul material.

 

          Obiectul juridic special  il constituie relatiile sociale de natura patrimoniala a caror existenta si dezvoltare este conditionata de mentinerea pozitie de fapt a bunurilor ce apartin sau intereseaza o persoana juridica privata sau publica impotriva actelor gestionarilor sau administratorilor  , de insusire sau folosire in scopuri personale a bunurilor ce constituie obiectul activitatii de gestionare sau administrare. Infractiunea fiind savarsita de un functionar public are ca obiect juridic secundar relatiile sociale care asigura desfasurarea normala si corecta a serviciului unitatii private sau publice.

 

          Obiectul material al infractiunii de delapidare este reprezentat de bani , valori sau alte bunuri din patrimoniul public sau privat pe care faptuitorul le gestioneaza sau administreaza.

          Prin “bani” se inteleg  biletele de banca si monedele metalice romanesti  sau straine care au putere circulatorie indiferent daca se afla in numerar sau la dispozitia unitatii private sau publice.

          Prin “valori se inteleg hartiile de valoare si inscrisurile de orice fel , cum sunt obligatiunile CEC , cecurile , hartiile de virament , timbrele , titlurile de credit , de creanta , etc , daca incorporeaza drepturi a caror valorificare este legata de detinerea respectivelor inscrisuri.

          Prin ‘alte bunuri” se inteleg bunurile mobile corporale altele decat banii ori valorile asimilate acestora  , care au o valoare economica si fac parte din sfera de gestionare sau administrare a faptuitorului. De asemenea , apartin unitatii plusurile de bani sau marfuri indiferent de sursa acestora dar aparute in cadrul operatiunii de gestionare sau administrare a bunurilor aflate in cadrul unitatii.

          Poate fi obiect material si bunul ajuns  , din eroare , in gestiune sau administrarea unitatii private sau publice.

          Pentru ca un bun sa devina obiectul material al infractiunii de delapidare , trebuie ca acesta sa aiba o existenta materiala deoarece numai astfel de bunuri pot fi sustrase . De asemenea  , trebuie sa aiba o valoare economica si o anumita situatie juridica , adica sa faca parte  din patrimoniul unei persoane juridice  , sa se afle in posesia sau detentiunea acesteia  si , totodata , sa se afle in masa bunurilor gestionate sau administrate de faptuitor.

          Un bun intra in sfera patrimoniului unei persoane juridice atunci cand a fost preluat efectiv de prepusul acesteiea si iese din aceasta sfera in momentul in care a avut loc predarea efectiva a lui catre beneficiar . Important pentru stabilirea momentului intrarii sau iesirii bunului in si din patrimoniueste predarea materiala a bunului iar nu si transcrierea operatieirespective in scriptele contabile ale persoanei juridice.

          Prin urmare  , savarsirea infractiunii de delapidare de catre gestionar este posibila numai dupa preuarea efectiva a bunului si nu mai este posibila dupa predarea efectiva a acestuia , chiar daca preluarea sau predarea nu au fost insotite de operatiunile scriptice respective.

          Obiectul material al delapidarii il formeaza numai bunurile corporale mobile. E considerat  , de asemenea , bun mobil , bunul ce poate fi desprins de un bun imobil , cum sunt , de exemplu, usile, ferestrele unei cladiri , fructele unui teren.

 

B)    SUBIECTII INFRACTIUNII

          Ca majoritatea infractiunilor, delapidarea are un subiect activ si un subiect pasiv.

          Subiectul activ nu poate fi decat un functionar sau funcitonar public , care “gestioneaza sau administreaza” bunurile unei unitati publice sau private . Asadar , la delapidare autorul este de doua ori calificat; el are , pe de o parte , calitatea de functionar public sau functionar , iar pe de alta parte  , calitatea de administrator sau gestionar de bunuri care apartin unei persoane juridice.

          Aceste doua calitati se cer cumulativ indeplinite , lipsa oricareia duce la excluderea infractiunii de delapidare . De aceea  , un functionar care a contribuit prin acte nemijlocite la insusirea unor bunuri fara a fi insarcinat cu administrarea sau gestionarea lor  , alaturi de o persoana ( functionar ) care indeplineste aceste conditii , nu va fi coautor la delapidare ci complice.

          In explicarea notiunii de “functionar” in sensul folosit de art. 215 C. penal , trebuie sa tinem seama si de dispozitiile art. 147 C. penal care defineste din punct de vedere legal procedurilor in vigoare , functionarul si functionarul public , dupa cum urmeaza: alin 1 defineste “functionarul” ; prin “functionar public” se intelege orice persoana care exercita permanent sau temporar , cu orice titlu , indiferent cum a fost investita , o insarcinare de orice natura ,retribuita sau nu , in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145;
          Facandu-se referire la art. 145, va trebui sa detaliem si acet ultim articol mantionat , dupa cum urmeaza : Prin termenul de public se intelege tot ce priveste  autoritatile publice , insitutiile publice , institutiile sau alte persoane juridice de interes public , administrarea , folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publica , serviciile de interes public , precum si bunurile de orice fel care, potrivit legii , sunt de interes public.

Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 112 ori

nota totala 6

autor: dan


Inscriere in newsletter

Referate facultate (164)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales