TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

DECIZIA CURTII CONSTITUTIONALE - Drept

                  DECIZIA  CURTII  CONSTITUTIONALE
                                          nr. 114 din 20 iulie 1999
referitoare la constitutionalitatea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/1997 pentru modificarea si completarea Legii invatamantului nr. 84/1995

 

I. Autorii sesizarii. In temeiul disp. art. 144 lit. a) din Constitutie, Curtea Constitutionala a fost sesizata cu privire la neconstitutionalitatea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/1997 pentru modificarea si completarea Legii invatamantului nr. 84/1995, de catre un grup de 86 de deputati.
            Sesizarea formeaza obiectul Dosarului nr. 140A/1999 si a fost trimisa Curtii Constitutionale prin Adresa nr. XIV/552 din 6 iulie 1999 a secretarului general al Senatului.
II. Obiectul si motivarea  sesizarii. Obiectia de neconstitutionalitate priveste doua aspecte, si anume:
1.  Incalcarea dispozitiilor constitutionale ale art. 114 alin. (4) din Constitutie, potrivit carora, ordonanta de urgenta trebuie sa fie emisa numai in cazuri exceptionale  In cazuri exceptionale, Guvernul poate adopta ordonante de urgenta. Acestea intra in vigoare numai dupa depunerea lor spre aprobare la Parlament. Daca Parlamentul nu se afla in sesiune, el se convoaca in mod obligatoriu.” si cu respectarea competentei constitutionale a Parlamentului de unica autoritate legiuitoare a tarii, asa cum prevede art. 58 din Constitutie, in conditiile in care, din Nota de fundamentare care a insotit proiectul ordonantei nu se poate retine existenta unei situatii exceptionale si nici necesitatea instituirii de urgenta a masurilor prevazute in aceasta, astfel incat sa se puna  in discutie evitarea unor grave atingeri aduse interesului public.

2.  Neconstitutionalitatea art. 123, inscris la pct. 48 din Legea  privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/1997 pentru modificarea si completarea Legii invatamantului nr. 84/1995, intrucat incalca prevederile art.6 si 13 din Constitutia Romaniei si excede recomandarilor pe plan european in materie. Textul de lege criticat prin obiectia de neconstitutionalitate are urmatorul continut: “(1) In cadrul institutiilor de invatamant universitar de stat se pot organiza, in conditiile legi, la cerere, grupe, sectii, colegii si facultati cu predare in limbile minoritatilor nationale. In acest caz, se va asigura terminologiei de specialitate in limba romana. La cerere si prin lege, se pot infiinta institutii de invatamant superior multiculturale. Limbile de predare in aceste institutii se stabilesc in cadrul legii de infiintare.

(2) Se recunoaste dreptul persoanelor apartinand minoritatilor nationale de a infiinta si de a administra propriile institutii de invatamant superior particulare, conform legii.

(3) Se incurajeaza institutiile de invatamant superior cu structuri si activitati multiculturale pentru promovarea convietuirii interetnice armonioase si integrarii la nivel national si european.

(4) La toate formele de invatamant in limba romana sau in limbile minoritatilor nationale se poate inscrie si pregati orice cetatean roman, indiferent de limba sa materna si de limba in care a urmat studiile anterioare”. Se considera ca acest text de lege incalca disp. art. 6 si 13 din Constitutie, intrucat se da posibilitatea ca, la cerere si prin lege, sa se infiintezez institutii de invatamant superior multiculturale, in care limbile de predare sa fie stabilite in cadrul legii de infiintare, ceea ce exclude folosirea limbii romane, respectiv nu este de natura sa asigure prezenta limbii romane ca limba de predare.  De asemenea, autorii sesizarii arata ca art. 123 excede si este in contradictie cu recomandarile cartei europene a limbilor regionale sau minoritare si ale Conventiei- cadru pentru protectia minoritatilor nationale, care recomanda sa se asigure posibilitatea de instruire si educatie in limba materna, fara a se aduce atingere invatarii sau predarii in limba oficiala.

III. Puncte de vedere solicitate. In temeiul art. 19 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, au fost solicitate punctele de vedere ale presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, iar in conformitate cu art. 5 din aceeasi lege, Curtea a solicitat o informare din partea Ministerului Educatiei Nationale cu privire la pozitia sa fata de obiectia de neconstitutionalita formulata de grupul de deputati.
Presedintele Camerei Deputatilor, in punctul sau de vedere, arata urmatoarele:
1.  In privinta incalcarii prevederilor art. 114 alin.(4) din Constitutie,in
sensul ca nu sunt intrunite cele doua caracteristici ale unei ordonante de urgenta, adica situatia exceptionala si caracterul de urgenta, se apreciaza ca sesizarea este neintemeiata, argumentand ca, Guvernul, atunci cand a ales calea delegarii legislative si, ulterior, legiuitorul, prin aprobarea procedurii de urgenta, au avut in vedere accelerarea reformei invatamantului si educatiei, cu aplicare din anul scolar imediat urmator, respectiv anul scolar 1997/1998.
2. Critica,  potrivit careia,  “dispozitiile art. 123 din Legea invatamantului nr. 84/1995, cuprinse la pct. 48 din Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/1997 pentru modificarea si completarea Legii invatamantului nr. 84/1995” contravin prevederilor art. 6 si 13 din Constitutie, este neintemeiata, intrucat in noua redactare a art. 123, s-au eliminat restrictiile referitoare la dreptul de acces al persoanelor apartinand minoritatilor nationale la diferite forme si niveluri de invatamant.
In ce priveste limba romana, textele art. 123 nu exclud folosirea acesteia in institutiile de invatamant superior multiculturale, ci, dimpotriva, subliniaza obligativitatea insusirii terminologiei de specialitate in limba romana, iar cu privira la limbile de predare in astfel de institutii, acestea se vor stabili prin legile de infiintare, care se vor adopta avand in vedere si oportunitatea unor astfel de cereri.
Presedintele Senatului, in punctul sau de vedere, arata ca sesizarea de neconstitutionalitate este neintemeiata, pentru urmatoarele motive:
1.  In conformitate cu art. 114 alin.(4) din Constitutia Romaniei,
 ordonanta de urgenta poate fi emisa in cazuri exceptionale, iar   aprecierea necesitatii si urgentei reglementarii unor astfel de situatii care impun adoptarea de solutii imediate, in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public, apartine, in esclusivitate, initiatorului ordonantei de urgenta, intrucat acesta este singurul in masura sa cunoasca situatia de fapt din domeniul in care se propune noua reglementare.

Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 23 ori

nota totala 10

autor: dan


Inscriere in newsletter

Referate facultate (164)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales