TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

Conceptul statului - Drept

                                               Cap XI Conceptul statului

 

1. DEFINIŢIA STATULUI
Statul este organizaţia politică care  deţine monopolul forţei de constrângere, al elaborării şi aplicării dreptului, exercitată într-o comunitate umană de pe un anumit teritoriu.
2. CARACTERISTICILE DEFINITORII ALE STATULUI
Caracteristicile definitorii ale statului sunt:
PUTEREA POLITICĂ care este o caracteristică esenţială a statului, constând în existenţa puterii publice, care nu coincide nemijlocit cu populaţia. Specificul acestei puteri constă în posibilitatea de a-şi impune voinţa altora, de a determina supunerea sau subordonarea altora.
Puterea statului este organizată şi întruchipată într-un aparat format dintr-un grup special de oameni. Aceasta deţine monopolul constrângerii fizice şi dispune de mijloace necesare în vederea exercitării unei asemenea coerciţiuni. Puterea statului se manifesta prin diverse forme ale activităţii statului( activitatea legislativă, executiv-dispozitivă, justiţiei), iar la dispoziţia acestea stau diverse unităţi, precum poliţia, jandarmeria, ect., care deţin monopolul constrângerii în stat.
ORGANIZAREA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ A POPULAŢIEI
În urma organizării administrativ teritorială a populaţiei apare o legătură între stat şi cei care locuiesc pe teritoriul statului, denumită ca apartenenţă la statul respectiv, având ca criteriu domiciliu.
În doctrina politico-juridică este cunoscută concepţia că statul ar fi o unitate a trei elemente: populaţia, teritoriu (premise necesare existenţei statului) şi puterea politică.
Conceptul de stat este prin excelenţă un concept politic, în timp ce conceptul de ţară este un concept social-geografic.
Populaţia asupra căreia se exercită autoritatea de stat nu este alcătuită din indivizi uniţi întâmplător, ci din peroane care constituit o comunitate istorică umană.
PERCEPEREA DE LA POPULAŢIE DE IMPOZITE, BIRURI, TAXE
Acest lucru realizându-se pentru că exercitarea puterii de stat presupunea suportarea de cheltuiri pentru întreţinea aparatului de stat.
ELABORAREA ŞI APLICAREA DREPTULUI
Dreptul este mijlocul organizării aparatului de stat, prin intermediul căruia statul şi realizează funcţia socială. Voinţa statului este exprimată prin legi sau acte normative, care le asigură caracterul general obligatoriu, dar şi prin acte politice sau prin acţiuni nemijlocite ale statului.
Chiar dacă între stat şi drept există o legătură strânsă, ele se diferenţiază  prin faptul că statul este un instrument politic care exercită conducerea societăţii, care dispune de mijloace coercisive pe care le poate folosi la nevoie, în timp ce dreptul reprezintă modalitatea prin intermediul căreia se pune la dispoziţia societăţii un sistem de norme de conduită obligatorie pentru toţi membrii societăţii.
Dreptul este creat de stat, care de asemenea are un rol esenţial în elaborarea reglementărilor juridice.
SUVERANITATEA DE STAT
Legătura dintre stat şi cetăţeni, dintre stat şi organizaţii, dintre stat şi alte state este exprimată în suveranitatea puterii de stat. Suveranitatea exprimă faptul că puterea de stat îşi extinde autoritatea sa superioară şi ne atârnată asupra unui anumit teritoriu şi populaţii şi nu admite ca o altă autoritate să exercite atribuţiile specifice puterii statele asupra aceluiaşi teritoriu şi populaţii aflate pe el.
În conţinutul noţiunii de suveranitate distingem SUPREMAŢIA, care se referă la latura internă, ea exprimând integritatea teritoriului şi inviolabilitatea frontierelor statului, precum şi faptul că puterea de stat este superioară oricărei alte puteri, şi INDEPENDENŢA care se referă la latura externă , şi prin care statul duce o politică externă pe care şi-o stabileşte fără să depindă de un alt stat.    

Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 236 ori

nota totala 6.12

autor: dan


Inscriere in newsletter

Referate facultate (164)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales