TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

Ciuperci - Biologie

Introducere

 

 

        Ceea ce se numeşte în mod comun ciupercă este un corp fructifer care are rolul de a produce spori. Pentru ca un corp fructifer să ia naştere este necesar ca miceliile primare ale aceleiaşi specii să vină în contact.
Împrăştierea sporilor are loc de cele mai multe ori datorită vântului; deoarece sunt extrem de uşori, pot fi transportaţi în scurt timp la o distanţă de sute de kilometri.
Perpetuarea diferitelor specii de ciuperci se poate face şi datorită transportului pasiv al sporilor de către numeroasele inscte.
Ciupercile cuprind o varietate extrem de largă (peste 100 000 de specii răspândite în toate ecosistemele), fiind incluse în mod tradiţional printre vegetale.

Morfologia ciupercilor

Ciupercile clasice din păduri, au un picior mai mult sau mai puţin dezvoltat, când doar cilindric, când îngroşat sau subţiat la bază, câteodată chiar ondulat sau şerpuit şi uneori turtit, sau prelungit în sol cu un miceliu de lungime variabilă. Suprafaţa poate fi netedă, zbârcită, flocoasă, cu vinişoare, striată etc.
Este important să se observe şi modul de inserţie a piciorului în pălăria de deasupra lui: aceasta poate fi complet centrală, mai mult sau mai puţin excentrică, şi rareori complet laterală.
Forma pălăriei variază foarte mult; la început ea este de formă globuloasă, iar la maturizarea deplină poate fi concavă sau chiar în formă de pâlnie.
Suprafaţa poate fi netedă, crăpată, cu aspect lucios, vâscos, uscat sau granulat. Marginea este de regulă întreagă, dar de multe ori şi sinuoasă sau lobată, câteodată cu franjuri dantelate care atârnă.


Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 10 ori

nota totala 5

autor: cmc


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1283)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales