TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

CAI 2 - Biologie

                                                                                C A I I

 

 

 

 

                               Probabil că , atunci când am văzut pentru prima dată caii sălbatici , sălbatici şi ei , oamenii s-au gândit că sunt foarte buni de mâncat .Aşa frumuseţe de animale , imposibil să nu fie buni de mâncat.
                 Şi nu probabil , ci chiar sigur , au încercat să-i prindă , oamenii sălbatici , pe caii sălbatici.Atunci în splendoarea naturii primare , splendorile sălbatice au pus bazele frumuseţii relaţiei dintre oameni şi cai , a frumuseţii mişcării , graţiei şi respectul forţei.
                În afară de hipopotami şi râme toate animalele au mai multă sau mai puţină graţie , unele prin hidoşenia lor pot fi frumoase  pentru un privitor mai special.Dar nici unul dintre ele nu a reuşit să îmbine atât de armonios , graţia cu forţa .
               Un cal este superb şi atunci când din păcate, este biciuit.Pe un asemenea animal nu poţi să-l umileşti , el când este la pământ , sub povară sau rănit nu stârneşte mila , ci respectul.
               Când este silit la circ , să se supună unui dresor ridicol are un aer detaşat de ceea ce se întâmplă acolo .Ca o dedublare . Partea fizică a lui detaşată de cea sufletească satisface nevoia de penibil a spectatorului în timp ce cealaltă parte zburdă pe câmpiile sălbatice însoţit de strămoşii lui. În arenă este inteligenţa animalică  răspunzând nimicniciei oamenilor .
              Ei, caii, nu au nici o vină când , purtând în razboaie un razboinic în şa este ucis doar pentru că aparţine stăpânului.Este o blasfemie fiindcă el nu este un războinic, nici nu ar avea cum, este superior omului fiindcă el nu urăşte.
               Şi nu înţelege nimic atunci când este biciuit până la sănge ca să fugă mai repede decât alţi cai.
                Ei sunt înţelegători şi nu-i calcă în picioare pe cei ce i-au obidit şi ca semn al iertării, mănâncă bucata de zahăr din palmă.
                Probabil că ar fi o temă interesantă un ciclu de tablouri care să cuprindă scene sau idei care să inducă privitorului stări şi sentimente legate de contexte în care caii sunt umiliţi, obidiţi sau loviţi.
                Ar rămâne însă acolo pe pânză, răniţi, legaţi, trişti.
                De aceea in ciclul de lucrări în care am abordat tema cailor nu am pictat şi nu pictez decât cai liberi.Cai neânşeuaţi la vreun atelaj, neprinşi în vârtejul unei curse, cai fără spaime, fără griji.
                Caii mei pasc, aleargă, fornăie în lumină sau amurg, pe pajişti sau in atmosfere ireale.
                Fiecare animal are ceva de regulă frumos care-l defineşte.O pisică fiindcă este felină este, normal, graţioasă, gestul pe care-l face aceasta cu lăbuţa lovind motoceii este unic, doar ea ştie să-l facă.Un câine este definitoriu prin inteligenţa din ochi când îşi priveşte stăpânul .
                Ferocitatea unui crocodil masivitatea elefantului, gingăşia unui piţigoi sau stupiditatea unei vaci, toate definesc animalul respectiv.

Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 4 ori

nota totala 0

autor: cmc


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1283)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales