TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

Balenele - Biologie

                                                       Balenele

 

         Balenele sunt printre  cele mai mari animale de pe pământ, una dintre ele balena albastră fiind chiar cel mai mare animal al tuturor vremurilor. Sunt animale blânde, inteligente; se hrănesc cu microorganisme din ocean
planctonul.
         Cetaceele sunt mamifere marine, cândva, strămoşii lor au pe uscat.
Se împart în două mari grupe: cetaceele cu dinţi (aici aparţin de exemplu delfinii), respectiv cetaceele cu fanoane (balenele).În acelaşi fel ca şi mamiferele terestre, cetaceele respiră cu plămânii, îşi alăptează puii, dar prin dezvoltarea unor strategii aparte s-au adaptat foarte bine mediului acvatic.
Adaptarea are consecinţe considerabile. Balenele au devenit uriaşe: cea mai mare dintre ele, balena albastră, are in medie 26 de metri şi o greutate corporală de 150 de tone. Dimensiunile uriaşe s-au dezvoltat datorită faptului că temperatura apei este mult mai scăzută decât cea a corpului balenelor, astfel încât asemenea altor animale acvatice, ar pierde foarte multă căldură şi ar ajunge repede la hipotermie.Dar cu cât corpul este mai mare, cu atât suprafaţa raportată la greutatea corporală este mai mică.Ca urmare, animalele mari cedează relativ mai puţină căldură în apă, decât cele de talie mică. Pentru a înlătura riscurile traiului în apele reci, balenele au dobândit nişte dimensiuni uriaşe în cursul evoluţiei. Întreaga lor conformaţie serveşte la economisirea energiei. Stratul adipos cu care sunt înzestrate ajută la păstrarea temperaturii corporale constante la 36-37 de grade C. În cazul balenei de Groenlanda, acest strat adipos poate avea până la 50 de centimetri grosime. Grăsimea nu este însă fixată de musculatura de dedesupt, ci are o mobilitate considerabilă, alunecând practic peste stratul muscular. Corpul imens al balenelor avansează mai uşor în apă, deoarece corpul imens nu produce vârtejuri, economisind foarte multă energie. Grăsimi se stochează si în ficat iar în oase se depune o cantitate mare de ulei.
          Hrănirea: În ciuda dimensiunilor uriaşe, balenele nu consumă foarte multă hrană. Datorită conformaţei corporale menite să economisească energia, ele nu au nevoie să mănânce cantităţi prea mari. Se hrănesc cu mici organisme animale şi vegetale-planctoni. Este cea mai bogată sursă de hrană pentru mamiferele marine. Planctonii fiind microscopici, nu pot însă satisface în totalitate necesarul de hrană al balenei.

                                        

pag.2         

 

 

        Fanoanele:Pentru a se putea sătura cu plancton, balenele au fost înzestrate în cursul evoluţiei cu nişte formaţiuni numite faloane. Acestea la rândul lor se termină prin nişte prelungiri în formă de perie, funcţionînd ca o sită. Din tonele de apă introdusă în gură, ele reţin doar planctonul. Fanoanele au la origine cutele planşeului bucal, nu dinţii. Diferitele specii de balene
şi-au dezvoltat propriile fanoane în aşa fel, încât acestea să reţină diferite componente ale planctonului, în acest fel împărţind între ele resursele de hrană. Cetaceele care au fanoane lunghi şi subţiri, ca de exemplu balena albastră, reţin din apă microcrustaceele. Balenele care se hrănesc mai mult de la suprafaţa apei, au nevoie de fanoane mai mari. În această categorie intră balena de Groenlanda şi balena de Vizcaya. Balena albastră, balena nordică cu înnotătoare sau balena nordică iau câte o guă imensă de apă “atacând din jos sau din lateral milioanele de microorganisme. Capul balenei trebuie să fie foarte mare şi puternic pentru a putea rezista la greutatea fanoanelor şi la volumul imens de apă care este flitrată. Lungimea capului balenei de Vizacaya (balena de culoare deschisă) reprezintă 40% din lungimea corporală totală, iar vertebrele cervicale sunt sudate între ele, pentru a putea menţine greutatea corpului. Toate speciile de balene duc o viaţă migratoare. Parcurg cu reguralitate, drumurile între apele polare, reci şi bogate în hrană şi apele tropicale, potrivite pentru creşterea puilor.Balenele nasc o dată la 2-3 ani. În timpul naşterii, femela mamă este înconjurată de câteva “moaşe” care vor ajuta noul născut să se menţină la suprafaţă pentru a respira.puiul va suge lapte matern şi are un spor de creştere foarte mare. În apele tropicale balenele adulte nu au hrană suficientă. Ele vor răbda de foame până la sosirea verii, când stratul adipos termoizolant al puiului va fi suficient de gros pentru a putea supravieţui în apele reci în care se hrănesc.
                                                   Clasificare
 Balenele fac parte din subordinul Mysticeti ordinul Cetacea. Sunt grupate în trei famili, care la rândul lor se împart în cinci genuri şi în total zece specii.
   I  Balenele netede (nu au înnotătoarea dorsală şi brazdă guturală): 1.Balena groenlandeză-(balaeria misticetus), lungimea medie este de 17 m., greutatea corporală 60-80 de tone; 2.Balena de Vizacaya-(B. glacialis), lungimea de
15 m., greutatea de 50-55 tone; 3.Balena pitică-(Caperea marginata), lungimea medie 5 m., greutatea de 3-3,5 tone.

 


Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 69 ori

nota totala 7.26

autor: cmc


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1283)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales