TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

Atmosfera un adevarat scut la adapostul caruia se desfasoara viata pe Pamant - Chimie

                                  Atmosfera - un adevarat « scut » la adapostul
                                căruia se desfasoară viaţa pe Pământ
                      Poluarea  constă în  impuruficarea atmosferei, apelor subterane, a celor subterane şi a solului cu diferite substanţe.Reprezintă una din problemele fundamentale ale umanităţii şi este cosecinţa ruperii echilibrului ecologic dintre om şi natură.
               Acest fenomen de poluare a atmosferei este intr-o continuă creştere. In ultimii 200 ani industrializarea globală a dereglat raportul de gaze necesar pentru echilibrul atmosferic.Arderea cărbunelui şi a gazului metan a dus la formarea unor cantităţi enorme de dioxid de carbon şi alte gaze ,mai ales după  sfârşitul secolului  trecut  când a apărut  automobilul . Dezvoltarea agriculturii  a determinat acumularea unor cantităţi  mari de metan şi oxizi de azot în atmosferă. Se estimează că poluarea atmosferică contribuie anual la aproximativ 120.000 de decese în SUA. In fiecare an dezvoltarea industriei generează miliarde de tone de materiale poluante.
            Poluarea mediului înconjurător are loc pe mai multe căi .Astfel poluarea poate fi : naturală,artificială,chimică,fizică,biologică.
      Factorii care contribuie la poluarea naturală sunt:
                                  -ceaţa- este formată din picături de marime variabilă.Dacă diametrul lor nu depăşeşte 10 um picăturile se numesc mistn engleză ceaţă fină  ), iar dacă este mai mare, se numesc fog (ceaţă deasă) .
-.vaporii-sunt gaze care se condensează în condiţii normale, de ex.: vaporii de apă.
                                    -praful-provine din diviziunea materiei fine în particule aproape coloidale de 10-100 nm.
              Alţi factori de poluare şi cei mai importanţi sunt factorii artificiali(creaţi de om) :
-gazele-sunt substanţe care, în condiţii normale (temperatură locală, presiune 1013 hPa) sunt în stare gazoasă, lichefiindu-se la temperatura joasă (condensare), de ex.: CO2, SO2, ozonul.
                      -fumul-este un amestec de particule solide şi coloidale cu picături lichide.
 Factorii chimici contribuie şi ei la poluarea aerului. Emisiile sunt substanţe eliberate în atmosferă de către uzine. Aceste substanţe se răspandesc pretutindeni,căzând din nou sub forma de particule si mai fine decât poluarea atmosferica mâsurabilâ în locurile de emisie.
 Iată câteva exemple de factori poluanţi de origine chimică :
                           -oxizi de sulf, oxizi de azot, amoniac, monoxid de carbon, compuşi organici volatili şi pulberi în suspensie – emisii în atmosferă (ex:poluarea pânzei freatice din zona Ploieşti cu produse petroliere reziduale)
                                -cloruri, sulfaţi, amoniu, azotaţi, uree, fluoruri, fosfor, fier şi                        substanţe în suspensie (în apele uzate);
                              -deşeuri cu conţinut de fosfogips, cenuşa de pirită şi alte deşeuri industriale specifice (depuneri pe sol).
                 Un alt factor poluant sunt ploile acide. Ploaia acidă este un tip de poluare atmosferică, formată când oxizii de sulf şi cei de azot se combină cu vaporii de apă din atmosferă, rezultând acizi sulfurici şi acizi azotici, care pot fi transportaţi la distanţe mari de locul originar producerii, şi care pot precipita sub formă de ploaie. Ploaia acidă este în prezent un important subiect de controversă datorită acţiunii sale pe arii largi şi posibilităţii de a se răspândi şi în alte zone decat cele iniţiale formării. Intre interacţiunile sale dăunatoare se numară: erodarea structurilor, distrugerea culturilor agricole şi a plantaţiilor forestiere, ameninţarea speciilor de animale terestre dar şi acvatice, deoarece puţine specii pot rezista unor astfel de condiţii, deci în general distrugerea ecosistemelor.
Efectul de seră :
             Gazele deja existente in atmosfera trebuie sa reţină căldura produsă de razele soarelui reflectate pe suprafaţa Pământului.Fără aceasta Pământul ar fi atât de rece încât ar îngheţa oceanele iar oamenii ,animalele şi plantele ar muri. Insă atunci cand din cauza poluării  creşte  proporţia  gazelor  numite gaze de  seră ,atunci  este  reţinută prea  multă caldură şi întregul pământ devine mai cald.Din acest motiv în secolul nostru temperatura medie globală a crescut cu o jumatate de grad.Oamenii de stiinţă sunt de parere ca această creştere de temperatură va continua ,şi după toate aşteptarile ,până la mijlocul secolului urmator va ajunge la valoarea de 1,5-4,5 grade C.
           Dupâ unele estimâri ,în zilele noastre peste un miliard de oameni inspirâă aer foarte poluat ,în special cu monoxid de carbon şi dioxid de sulf ,rezultate din procesele industriale.Din aceasta cauză ,numarul celor care suferă de afecţiuni toracice-pulmonare  ,în special în randul copiilor şi al bătrânilor ,este în continuă creştere. La fel şi frecvenţa cazurilor de cancer de piele este în creştere.Motivul este stratul de ozon deteriorat ,care nu mai retine radiatiile ultraviolete nocive.
           Efectele poluării sunt foarte drastice,poluarea nu afectează doar sănătatea oamenilor ci şi moralitatea omului şi chiar ecologia. Inaltele coşuri de fum pe care le folosesc industriile şi filtrele lor nu îndepartează substanţele poluante doar prin propulsarea lor în straturile înalte ale atmosferei, aşa că se consideră posibilitatea să se reducă concentraţia agenţilor poluanţi în arealul respectiv, în locul unde se produc. Poluanţii pot fi însă transportaţi la mari distanţe de locul originar al emisiei, şi pot produce efecte adverse în alte areale. Emisiile de sulf şi de azot din America Centrală şi de est, cauzează ploi acide în statul New York, New England şi în estul Canadei. Nivelul pH-ului sau aciditatea multor lacuri din acele zone a fost dramatic deteriorată de această ploaie acidă astfel că întreaga populaţie din zona lacurilor respective a fost distrusă. Efecte similare au fost semnalate şi în Europa. Emisiile de dioxid de sulf şi reacţiile de formare ale acidului sulfuric pot fi de asemenea responsabile pentru atacul asupra stâncilor şi a rocilor la mari distante de sursa de poluare.


Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 46 ori

nota totala 8.18

autor: danut


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1282)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales