TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

Antrax - Biologie

Antrax
(Carbunele, Dalac)

 

 

          Antraxul este o boala infectioasa acuta, data de bacilul carbunos, przentand difereite aspecte clinice, in functie de localizarea infectiei. Boala este frecventa la animale, de la care se poate transmite uneori omului (zoonoza), imbracand deseori caracterul de boala profesionala.

 

ETIMOLOGIE

 

          Agentul patogen este bacilul carbunos (Anthracis), un bacil Gram- pozitiv, imobil, capsulat, care in anumite conditii, in prezenta oxigenului liber, produce spori foarte rezistenti. Are 3-10 m lungime si se prezinta sub forma de bastonase izolate sau reunite in lanturi, cu capetele taiate drept.
          Bacilul carbunelui creste usor in pe mediile obisnuite (bulion, geloza), cu un aspect destul de caracteristic.
          Rezistenta bacilului propriu-zis nu este mai mare decat a altor germeni, sensibili la penicilina, dar sporii sunt foarte rezistenti, putand sa persiste cativa ani in sol.
         

PATOGENIE

 

          Infectarea se face prin patrunderea bacililor carbunosi prin piele sau mucoase, prin solutii de continuitate, unde se inmultesc.
          Patrunderea bacililor in sange poate provoca aparitia unor septicemii.
          Local, mai pot aparea suprainfectii, in special cu streptococ si stafilococ.

 

EPIDEMIOLOGIE

 

          Rezervorul de virus este reprezentat de animale, in special de vitele cornute, care se infecteaza pe pasuni contaminate, prindejectii ale animalelor sau spori adusi la suprafata.

          La om, boal;a apare la cei care vin in contact cu animalele bolnave sau cu produsele lor (pastori, macelari, blanari, medici veterinari, etc.). Din acest motiv, antraxul este, de obicei, o boala profesionala. Datorita rezistentei sporilor unele produse industriale (blanuri, caciuli, cojoace, etc.) provenite de la animale moarte de antrax pot de asemenea sa constituie o sursa de contaminare.

 

SIMTOMATOLOGIE

 

          In functie de poarta de intrare, bacilul antraxului provoaca fie o leziune externa locala (carbunele cutanat), fie o leziune interna (carbunele intern).

Carbunele intern poate fi:
·        gastrointestinal, prin ingerare de carne nefiarta bine sau lapte provenit de la animale bonave;
·        pulmonar, prin inhalare de praf cu spori, in special in industrii care prelucreaza lana, parul animalelor, etc.

 

CARBUNELE CUTANAT

 

          Carbunele cutanat este forma cea mai frecventa de aparitie a bolii la om si se poate prezenta, fie sub forma pustulei maligne, fie sub forma edemului malign. Localizarea de preferinta este pe partile descoperite ale corpului, fata, gat, membre.

·        Pustula maligna :
In regiunea patrunderii microbului apare o macula rosie, care se transforma intro papula pruriginoasa, apoi intr-o vezicucula, care prin ruptura se transforma intr-o crusta neagra (carbunele). In jurul crustei, apare o coroana de vezicule, care contribuie la extinderea escarei.
·        Edemul malign:
Edemul malign reprezinta forma grava a infectiei cutanate.
Poarta de intrare a virusului este foarte discreta (escara), iar cea care da caracteristica bolii este edemul, care este enorm, este nedureros si de aceeasi consistenta gelatinoasa.
Aceasta forma de antrax, netratata omoara bolnavul intr-un timp scurt.

 

 

          Antraxul sau carbunele, intra in categoria bolilor cu declarare si izolare obligatorie.

            Munca de educatie sanitara este un factor important in profilaxia bolii, in special la cei expusi infectiei prim profesiunea exercitata

Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 17 ori

nota totala 10

autor: cmc


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1283)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales