TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

Analiza comparativa a calitatii autoturismelor - Economie

Analiza comparativa a calitatii autoturismelor

 

 

Scurta prezentare a catorva autoturisme

 

Alfa Romeo

 

Una dintre cele mai celebre marci ale lumii. Fondata in anul 1906 de Alexandre Darracq, care a organizat initial un atelier ce a devenit in 1909 l'Anonima Lombardo Fabrica Automobil (ALFA). Condusa incepind cu anul 1914 de inginerul Nicolas Romeo, marca Alfa Romeo ajunge din ce in ce mai cunoscuta, mai ales prin rezultatele obtinute in competitii. Dupa razboi, intreprinderea trece sub controlul statului, consacrindu-se in special constructiei automobilelor de sport. In prezent Alfa Romeo se afla sub controlul lui FIAT.
           In decursul anilor, firma a avut constructori de exceptie cum a fost, de exemplu, inginerul Vittorio Jano, care, in 1925, a construit masina Alfa P2, echipata cu un motor de 8 cilindri in linie, cu doua compresoare, care dezvolta 160 CP, ceea ce a facut ca automobilele FIAT, aflate multi ani in fruntea luptei sportive, sa renunte la curse. Dupa accidentarea lui Ascari in MP de la Monthery (1925), firma s-a retras din curse, in care revine abia in 1932, gratie aceluiasi inginer Jano, care a facut ca noua masina Alfa P3, echipata cu un motor de 2650 cmc, 215 CP, sa cistige toate cursele anului, repetind astfel performanta realizata cu doi ani inainte de Bugatti. Acest model (P3) a ramas una dintre cele mai reusite constructii din istoria automobilismului sportiv. Cu ocazia implinirii a 75 de ani de la infiintarea Casei, Alfa Romeo a lansat modelul 75, ce a avut succes pe circuitele de viteza.

 

 

BMW

 

Celebra firma germana purtind pe capota sigla bleu-alb simbolizind rotirea unei elice de avion, s-a dezvoltat din Bayerische Flugzeug Werke (fondata in anul 1916) care producea motoare pentru avioane. Numele de Bayerische Motoren Werke a aparut abia in 1922, atunci cind a inceput fabricatia motoarelor pentru barci, camioane si motociclete. Cu toate ca prima motocicleta BMW a aparut in anul 1923, productia de automobile este datata abia incepind cu anul 1928, atunci cind, odata cu achizitionarea uzinelor din Eisenach s-a fabricat pe baza de licenta modelul Austin Seven, purtind denumirea de BMW-Dixi. Acest model a fost succedat in 1932 de un autoturism cu sasiu tubular si suspensie independenta, echipat cu motor de 800 cmc, cu 3 cilindri, dezvoltind o putere de 20 CP. Productia de automobile a fost continuata la Eisenach, in timp ce productia motocicletelor a ramas la Munchen. In anul 1933 a aparut primul model cu 6 cilindri (denumit 303), aceasta gama continuind cu modelele 315(1490 cmc, 34 si 40 CP) si 319(1911 cmc, 45 si 55 CP).
Versiunile sport ale acestor modele, ale caror motoare erau echipate cu cite trei carburatoare, au pus baza in acei ani pentru faimoasele masini, remarcate prin viteza si aspectul lor deosebit, care au repurtat succese sportive in prestigioasele competitii de la Le Mans si Mille Miglia din 1940. Ultimul model fabricat inaintea celui de al doilea razboi mondial a fost 335, echipat cu un motor de 3485 cmc si 90 CP. Acest model, care a fost realizat in numai citeva sute de exemplare, a fost destinat in special pietei britanice, fiind vindut sub denumirea de Frazer Nash-BMW.
            Fabrica din Eisenach a fost pierduta odata cu nationalizarea care a avut loc in anul1945,productia de motociclete fiind transferata la Munchen, unde se produceau si piesele necesare automobilelor. In anul 1952 a aparut prima masina fabricata la Munchen dupa razboi, modelul 501, cu 6 cilindri, 1971 cmc, care a fost cel cu care s-a inceput fabricarea prestigioasei game de 6 si 8 cilindri. Ultimul din aceasta gama a fost modelul 3200CS, un coupe cu doua usi, al carui motor dezvolta 160 CP.
In anul 1957, BMW a inceput sa produca sub licenta biluta-automobil Isetta care a fost urmata, in acelasi an, de catre modelul 600 cu 4 locuri, model care, trei ani mai tirziu, era echipat cu un motor montat posterior avind capacitatea cilindrica de 697 cmc, cu doi cilindri opusi, raciti cu aer.
In perioada care a urmat, BMW a inceput sa produca masini de capacitate medie, de 1500 cmc, 1800 cmc si, abia in 1965, de 2000 cmc. Patru ani mai tirziu, firma participa la curse cu o echipa de Formula 2, folosind un motor de 1,6 l montat pe un sasiu Lola, victoriile venind abia in 1977, dar dupa numai doua sezoane firma se retrage din competitii. Dar, revine in anul 2000, ca furnizor de motoare pentru echipa britanica Williams.


 

OPEL

 

Firma Opel este una dintre cele mai vechi firme de automobile, fiind infiintata in anul 1862 de catre Adam Opel. Initial intreprindere metalurgica, apoi constructoare de biciclete si in anul 1898 de automobile cu motoare de 4 CP, fabricate sub licenta Lutzmann. In anul 1904 lanseaza primul model denumit Opel Daracq, iar in 1924 o copie fidela dupa modelul Citroen 5CV. Dupa anul 1929, grupul General Motors integreaza firma Opel, care reprezenta aproape 40% din marcile germane, printre care ocupa locul intii. Modelul cel mai longeviv Opel este Kadett, denumit in ultimii ani Astra. Automobilele Opel sint cunoscute pentru un bun raport pret-performante, dar si pentru consumul scazut de carburant si costurile de intretinere reduse

 

 

RENAULT

 

Paris, 24 decembrie 1898. Afara ninge linistit. Un tinar in virsta de 21 de ani are intilnire cu citiva prieteni, la un restaurant de pe strada Helder, pentru a-si petrece revelionul. Insotit de catre unul din fratii sai, in sfirsit, a sosit - spre surpriza tuturor - in micul sau automobil, conceput si construit de el. Tinarul se numeste Louis Renault. Tatal sau, Alfred Renault, si mama sa, Berthe, aveau un magazin de stofe si nasturi in Piata Victoriilor din Paris. Totodata, aveau si o casuta la Billancourt, o mica asezare in zona pariziana, pe malul Senei. In liceu, Louis era departe de a fi un elev model, in dauna studiilor, marea parte a timpului o sacrifica mecanicii, mesterind zi de zi in micul sau atelier, amenajat in curtea din Billancourt. Inca adolescent, a construit o ambarcatiune cu motor cu abur, apoi a inventat un generator de vapori. Renuntind la cursurile Scolii Centrale, de unde ar fi iesit inginer, s-a angajat ca simplu desenator la Delaunay-Belleville unde a ramas pina la satisfacerea stagiului militar.
Dupa ce a fost infanterist un an de zile, in septembrie 1898 s-a apucat sa modifice triciclul De Dion-Bouton intr-o trasurica mai comoda. In afara de motor, a refacut totul dupa planurile si imaginatia lui, masina rezultata, numita Renault tip A, avind urmatoarele caracteristici: cadru-sasiu din tuburi de otel, motor monocilindru in 4 timpi de 270 cmc si 1,25 CP, viteza maxima 50 km/h. Aceasta trasurica a lui Renault ar fi trebuit sa ramina unicat. Nesansa lui a fost ca a venit la revelion cu ea unde toti prietenii, dupa ce au probat-o, l-au rugat sa le vinda un exemplar identic. In euforia serii, Louis a inregistrat odata cu aceste comenzi ideea de a construi si de a vinde.
Louis a avut doua surori si doi frati, Fernand si Marcel, care au jucat un rol important in debutul mezinului familiei in viata industriala.
Dupa decesul tatalui lor, in 1892, succesorii, Fernand si Marcel, au preluat conducerea intreprinderii familiale 'Societe Renault Fils et Cie boutons et tissus' care, in februarie 1899 a devenit 'Societe Renault Freres' - 'societatea fratilor Renault, pentru construirea si vinzarea de vehicule automobile, motoare si accesorii, care fac parte din aceasta industrie. Interesant este faptul ca in aceasta societate de automobile noua, in care numarul 1 era Louis, ce care, in sfirsit, putea sa-si puna in aplicare toate visele, nu era decit un simplu angajat. Fratii sai erau patroni si totodata giranti ai intregii averi detinind fiecare cite o jumatate din capital. La inceput au fost angajate 6 persoane, iar micul atelier a fost mutat din str. Point du Jour nr. 139, tot la Billancourt.
 Trasurica Renault a fost prezentata la Expozitia de automobile din gradina Tuilleries in iunie 1899. La 27 august, Marcel si Louis participa pe ruta Paris-Trouville la 'Cupa soferilor amatori' unde ocupa primele 2 locuri. A urmat o serie de victorii, fratii Renault participind la curse pina cind Marcel si-a pierdut viata in cursa Paris-Madrid-Paris. Din 1899 pina in 1939, Renault a fabricat 290 de modele, producind peste un milion de automobile, inclusiv utilitare. Louis Renault, care a fost un solitar, a decedat in octombrie 1944, in conditii necunoscute. Lui i se recunosc un numar mare de inventii sau ameliorari fundamentale, printre care: bujiile demontabile, priza directa de la cutia de viteze, amortizoarele hidraulice.
             Dupa eliberarea Frantei, in 1944, Renault a devenit Regie Nationale, adica proprietate de stat. O buna perioada de timp s-a incercat sa se produca un automobil 4 CV, cit de cit accesibil (acesta a fost studiat, mai mult sau mai putin clandestin, de catre Louis Renault), in 1946 s-a trecut la fabricatia in serie a automobilelor, odata cu sosirea lui Pierre Lefacheaux la conducerea firmei Renault. In trei ani, 1900-1903 s-au inregistrat atitea modele cit literele alfabetului. Dupa decesul lui Marcel Renault, la 31 de ani, pe data de 26 mai 1903, Louis a renuntat pentru totdeauna la curse, devenind coproprietar alaturi de Fernand Renault si, apoi, proprietar, cu doua luni inainte de decesul fratelui sau Fernand, la 44 de ani, pe data de 29.01.1909.
Primul sef al biroului de studii Renault a fost desenatorul Charles Serre care, alaturi de motoristul Viet (fugit de la De Dion), au pus bazele fabricatiei in serie, fiind construita cea mai moderna uzina din Europa, in insula Seguin, pe Sena. Automobilul 40CV, devenit tipul DT, cu motor cu 6 cilindri, in 1914 a fost 'automobilul anului', dar adevarata vedeta a fost celebrul 'Taxi de la Marne', cerut de generalul Gallieni pentru transportul trupelor sale. 40CV a ocupat un loc aparte in istoria firmei Renault.
Construit dupa mai multi ani de incercari, a fost carosat, de asemenea, de citiva specialisti in domeniu: Binder, Lavocat si Marsaud, fiind un automobil impozant, gratie lungimii lui si a capotei lungi, care i-au asigurat succesul la public. Masina 40CV avea un motor de 6 cilindri, 9.121 cmc, 140 CP si a reusit sa cistige cursa de 24 de ore de la Le Mans. *Dupa 1934, Renault a scos alte tipuri de masini prevazute cu motoare cu 4 cilindri: Celtaquatre, Monaquatre, Primaquatre, Vivaquatre, avind caroseriile bazate pe rezultatele cercetarilor privind caroseria aerodinamica. In 1945, la conducerea lui Renault a fost numit Pierre Lefaucheaux, fiind hotarita inceperea productiei modelului 4CV, ultimul model studiat de Louis Renault. Aceasta masina, echipata cu un motor de 760 cmc si 19 CP, a cistigat intre 1949-1951 raliurile Monte Carlo, Le Mans si al Alpilor. La 6 iulie 1961, automobilul 4CV si-a terminat cariera, dupa 1.105.543 exemplare produse. Dupa 1950, Renault produce un automobil de exceptie, Fregatte, cu motor de 2 litri si 65 CP.
              Dupa decesul lui Lefaucheaux, la conducerea firmei Renault a urmat Pierre Dreyfus, care in noua uzina de la Flins, la 40 km de Paris, a inceput producerea in serie a unui automobil de succes, Dauphine, cu motorul plasat in spate, de 845 cmc si 30 CP, masina ce s-a construit pina in 1966 in aproape 2 milioane de exemplare. Gama Renault, cu motoare amplasate in spate s-a imbogatit apoi cu Renault 10 si Renault 8. Renault 8 a fost construit in mai multe variante: cu cutie automata, 8S, 8Major.

Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 183 ori

nota totala 7.71

autor: dan


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1282)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales