TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

Afectiuni ale sistemului nervos - Biologie

Afectiunile vasculare cerebrale sunt cele mai importante cause de mortalitate si invadilitate din lume.
Insuficienta circulatorie cerebrala-este legata de existenta unor factori cauzali,predispozitia familiala,alimentatia bogata in glucide si lipide,hipertensiunea arteriala,sedentarismul,obezitatea,alcoolismul,tabagismul precum si starile de tensiune psihica prelungite si repetate.
Infarctul crebral-embolia cerebrala-apare datorita procesului de astupare a arterei crebrale.Dupa o ameteala si o durere de cap puternica se constata ca ambele membre sunt paralizate.Infarctul se poate instala brusc prin pierderea cunostiintei si persoana poate intra in coma.
Hemoragia crebrala-apare in urma ruperii peretelui unei artere cerebrale si predomina la barbate.Se produce de obicei brusc cu cefalee violenta,ameteala mare,greturi,varsaturi urmate de pierderea cunostiintei si coma.In timpul comei,bolnavul nu raspunde la nici un excitant extern-ciupire,intepare,apasarea globilor oculari etc.
Epilepsia-este consecinta unor factori care actioneaza general sau local asupra creierului:intoxicatii cu alcool,plumb,cocaine,CO,boli eruptive,parazitoze,asfixie la nastere,afectiunile inflamatorii ale creierului si meningelui,traumatisme cranio-cerebrale,tumori,abcese,accidente vasculare cerebrale.Criza de epilepsie se manifesta prin pierderea constiintei si cadere.Este periculoasa caderea deoarece duce la accidentare,musculature se contracta,corpul devine teapan,bratele se indoaie.membrele inferioare se intend,capul se lasa pe spate sau lateral si pielea se invineteste.Incepe o inspiratzie prelunga,zgomotoasa,apar contractii puternice ale intregii musculaturi,pe buzele bolnavului apare o spuma,deseori colorata in rosu(in timpul contractiei musculaturii isi poate musca limba).Existe si crize de epilepsie fara crize convulsive la copii,foarte rar dupa 20 de ani.Epilepticului ii sunt interzise eforturile intelectuale si fizice,bauturile alcoolice,cafeaua,sarea,lichidele in exces.Alimentatia trebuie sa cuprinda legume,fructe,lapte.
Tumorile cerebrale-sunt afectiuni grave ale sistemului nervos.Aproape toate tumorile cerebrale pot fi tratate neurochirurgical cu conditia sa fie diagnosticate la timp.
Dementa- degradare accentuata a psihicului prin leziuni multiple si difuze ale creierului si in special a scoartei cerebrale,in urma unor infectii,a unor ramolismente multiple in creier,tumori sau alti factori.Este o saracire mare a gandirii bolnavului,astfel incat acesta poate ajunge sa nu mai stie sa se hraneasca,urineaza si defeca oriunde se gaseste(gatism),nu stie sa se pastreze curat.Cauzele mai importante sunt :involutia(distrugerea) progresiva a celulelor nervoase la unii batrani(dementa senila),procese degenerative cu distrugerea progresiva a celulelor nervoase  in boli rare care apar in general la persoane cu varsta de la 50 de ani.(boala PIK,boala ALZHEIMER) artroscleroza cerebrala,care poate duce progresiv la stramtorarea vaselor de sange,ceea ce face ca celulele nervoase sa fie prost hranite si sa se distruga treptat.Sifilisul netratat la timp uneori poate,dupa 5-20-30 de ani de la infectie sa inceapa sa produca leziuni ale creierului si in special ale scoartei cerebrale(dementa sifilitica se numeste paralizie generala progresiva). Nevrita-inflamatie localizata a unuia sau mai multor nervi periferici.Dupa teritoriul pe care il inerveaza si dupa caracterul nervului(senzitiv,motor sau mixt) apar si simptomele de amorteala,dureri,furnicaturi,in cazul unor nervi zenzitivi :tulburari de vedere,de auz,in cazul unui nerv senzorial :paralizie in cazul unui nerv motor,tulburari asocciate in cazul unui nerv mixt) Scleroza Multiplă este o afecţiune autoimună, inflamatoare, demielinizantă, multifocală, primară a sistemului nervos central, indusă de factori din mediului extern încă necunoscuţi, ce apare la adulţii tineri susceptibili din punct de vedere genetic(43, 133, 103, 107, 108, 167).

 

Observarea leziunilor acute şi cronice sugerează următoarele evenimente (nu sunt neapărat secvenţiale): leziunea barierei hematoencefalice BHE şi infiltrarea celulelor inflamatorii; lezarea oligodendrocitului şi demielinizarea; astrocitoză; probabil lezarea axonilor denudaţi; refacerea incompletă a mielinei(120).

 

Se pot stabili câteva concluzii referitoare la etiopatogenia SM(133):
SM este o afecţiune autoimună mediată celular prin celule TH1 îndreptate împotriva antigenelor mielinice PBM, PLP, MOG;
prima sensibilizare este consecinţa unei reacţii încrucişate între agenţi infecţioşi şi mielinici din SNC;
împotriva componentelor mielinice se îndreaptă celule T reactive, favorizate de genele CMH (HLA-DR2);
factorii de mediu pot determina clasa răspunsului imun;
infecţia virală nu este cauză de SM, dar poate avea rol în iniţierea şi evoluţia bolii;
în SM există defecte în reglarea mecanismelor de inducere a intoleranţei imunologice (defecte în activarea celulelor T);
procesul de demielinizare este heterogen, fiind mediat prin macrofage, anticorpi, tulburări metabolice sau apoptotice ale oligodendrocitelor (explică existenţa subgrupurilor patogenice de SM);
se poate afirma că nu se cunoaşte etiopatogenia bolii, dar se presupun o serie de factori etiopatogenetici: viruşi, bacterii, oligodendrocite alterate, regim alimentar, factori genetici, alţi factori (toxine, stres, profesie).. I.4. Clinica sclerozei multiple

 

Afectarea la diferite nivele a SNC induce o simptomatologie variată ce se poate manifesta diferit de la individ la individ. (56, 131, 139, 171, 104, 133, 164, 85, 35). Simptomele S.M. pot fi clasificate în: primare, determinate direct de către procesul de demielinizare, secundare, consecinţă directă a simptomelor primare şi terţiare, determinate de impactul bolii asupra psihicului bolnavului, asupra calităţii vieţii, cât şi de comportamentul familiei.

 

Debutul bolii poate fi acut, de tip apoplectiform la 35%, lent progresiv la 10%, la restul debutul fiind foarte variat, de la ore la zile sau săptămâni(51,112), de tip:
monosimptomatic în 45 % din cazuri cu următoarea frecvenţă: nevrită optică (36%); parestezii (35%); deficit motor (26%);

Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 180 ori

nota totala 8.4

autor: cmc


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1283)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales