TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

APA AERUL SOLUL - Chimie

APA, AERUL, SOLUL sunt factori indispensabili organismului uman şi constituie menţinerea vieţii pe pământ.

 

Încă din cele mai vechi timpuri aşezările umane au fost de-a lungul râurilor sau pe malul mărilor. Peste 2/3 din suprafaţa terestră este ocupată de mări şi oceane, care formează Oceanul Planetar. Terra este supranumită şi „planeta albastră” datorită acestui fapt.
Omul dispune numai de apele de la suprafaţa solului – adică de aproximativ 30.000 km3, ceea ce înseamnă circa 0,002% din totalul consumul de apă ce revine pe om/zi variază între 3 litri, în zonele aride ale Africii şi de 1,045 litri la New York.
          Apa este cea mai răspândită substanţă compusă şi reprezintă trei sferturi din suprafaţa globului terestru. În natură apa urmează un circuit. Se poate vorbi despre apă de ploaie, apa râurilor şi izvoarelor, apa de mare, etc.
        Apa pură se obţine din apa naturală prin distilare repetată în condiţii în care să nu poată dizolva gaze din aer sau substanţe solide din recipientele în care este conservată.
Apa folosită de om trebuie să întrunească anumite proprietăţi fizice si chimice. Proprietăţile organoleptice ale apei sunt reprezentate de acele caracteristici care impresionează organele noastre de simt,adică gustul şi mirosul apei.
Gustul apei este dat de conţinutul în substanţe chimice şi în primul rând de sărurile minerale şi de gazele dizolvate (oxigenul si bioxidul de carbon).
Mirosul apei este legat de asemenea de prezenţa în exces a unor elemente naturale sau provenite prin purificarea apei, ca şi din unele transformări la care sunt supuse în apă anumite substanţe chimice mai ales poluante.
Atât gustul cât şi mirosul apei, deşi au ca principala caracteristică un mare grad de subiectivitate, totuşi au din punct de vedere sanitar, o valoare deosebită. În primul rând influienţa lor asupra utilizarii apei este hotărâtoare, poate duce la excluderea folosirii apei respective. Gustul şi mirosul apei pot servi şi ca indicatori de poluare a apei. Apa potabilă nu trebuie să aibă miros caracteristic şi trebuie să aibă un gust placut. În caz contrar apa poate prezenta subtanţe poluante care sunt dăunătoare sănătăţii. Apa rezultată din activităţile agriculturale amestecată cu îngrăşăminte chimice ajunge în lacuri şi râuri. Acestea combinate cu fosfati şi nitraţi favorizează creşterea excesivă a algelor, împiedicând trecerea oxigenului, rezultând moarte peştilor şi a celelaltor vieţuitoare.
        Aerul pe care îl inspirăm este parte din atmosferă, amestecul de gaze ce acoperă globul pământesc. Acest amestec de gaze asigură viaţa pe pământ şi ne protejează de razele dăunătoare ale Soarelui.
Dintre componenţii aerului, cel mai important este oxigenul. Acesta este indispensabil respiraţiei vegetale şi animale, oxidarea reprezentând principalul proces din care rezultă energie în procesele vitale. Bioxidul de carbon din aer intervine în asimilarea „hranei” la plante, iar azotul atmosferic reprezintă una din verigile circuitului azotului în natură.
Compoziţia chimică normală a aerului este formată din: azot, oxigen, argon , bioxid de carbon. Aceste gaze reprezintă în total 99,99% din compoziţia aerului. Restul de 0,01% este alcătuit din alte gaze, la toate acestea se adaugă proporţii variabile de vapor de apă.
    Din punct de vedere al sănătăţii prezintă o deosebită importanţă oscilaţiile în concentraţie ale bioxid de carbon şi ale oxigenului din aer, aceste substanţe având un rol deosebit în metabolism, în principal în schimbul de gaze la nivelul plămânilor.
Oxigenul poate influenţa sănătatea prin scăderea concentraţiei lui în aer şi prin scăderea presiunii atmosferice, efectul fiind determinat de scăderea presiunii parţiale la nivelul plămânilor, alterarea schimbului de gaze şi a procesului de oxigenare a sângelui.
Contaminarea de către om a atmosferei, poate avea multe forme şi a început de cănd oamenii au folosit pentru prima oară focul în agricultură, încălzire şi gătit. În timpul Revoluţiei Industriale din secolele al 18-lea şi al 19-lea, poluarea aerului a devenit o problemă.
Poluarea urbană a aerului este cunoscută ca fum. Când fumul se amestecă cu aerul, după un timp,  rezultă o “ploaie acidă”. Una cu procesele naturale care au loc in sol şi poate distruge dintre cele mai mari probleme cauzate de poluarea aerului este încălzirea globală. Din cauza acumularii de dioxid de carbon şi alte gaze, cunoscute ca gaze de seră, căldura planetei nu mai este eliberată prin atmosferă, însă trecând radiaţiile venite de la soare. Din cauza efectului de seră, este de aşteptat ca temperatura medie globală să crească cu 1o până la 3,5o C până în anul 2100.
Pământul este format din roci, solul luând naştere din ele. Solul este un amestec de minerale, plante şi resturi animale, printr- un proces care poate dura chiar mii de ani. Este necesar plantelor şi esenţial tuturor activităţilor agriculturale. Poluarea solului este cauzată de un amestec de compuşi chimici toxici, săruri, patogeni sau materiale radioactive ce afectează viaţa animalelor şi plantelor.Tratarea solului cu îngrăşăminte chimice, pesticide sau fungicide intervine organisme folositoare ca unele bacterii sau unele microorganisme.
Irigaţiile necorespunzatoare se practică mai ales în zonele cu precipitaţii reduse. Astfel, se pot acumula mari depozite de sare, ce poate duce la alunecări de teren.
Natura ne-a fost dată pentru ca noi să trăim într-un mediu propice vietii. Dacă avem grijă de natură, ea va avea grijă de noi. Însă dacă nu avem grijă de ea, nici ea nu va avea grijă de noi şi nu e bine să ne punem cu « Mama natură ». Oamenii poluând natura, distrug mediul în care traiesc, şi primesc în schimb cutremure, uragane, tornade, secetă sau inundaţii, şi până la urmă tot rău pentru noi se termină. Nu ar fi păcat, să distrugem Natura, în loc să trăim armonios, fără poluare, fără boli şi fără dezastre ?

Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 1036 ori

nota totala 6.54

autor: dan


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1282)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales