TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

ANTRAX - Chimie

                                                    ANTRAX

 

 

Definitie:

 

Antrax-ul este o boala infectioasa si contagioasa (la animale si la oameni)                 manifestata prin abcese pulmonare, gastrointestinale si cutanate. Popular se  mai numeste buba neagra, carbune sau dalac.

          Dalac se mai numeste planta erbacee otravitoare din familia liliaceelor, cu tulpina dreapta, terminata cu o unica floare verzuie si cu fructul o boaba neagra-albastrie de marimea unui bob de mazare. Frunzele acestei flori sunt intrebuintate in popor pentru vindecarea antrax-ului. Aceasta este una din cele mai vechi boli cunoscute. Initial a fost epidemica si inca apare in multe parti ale lumii insa numai sporadic in centrul si sudul Americii, sudul si estul Europei, Asia, Africa si Orientul Mijlociu (zone dezvoltate din punctul de vedere al agriculturii).


 

 

Bacteria care sta la baza bolii se numeste “Bacillus anthracis”. Acest microb ce provoaca antrax-ul se gaseste si la oameni si la animale. Pentru acestea este aproape intotdeauna fatal. Animalele contacteaza boala din apa contaminata pe care o beau. 
          Solul in care se gaseste lichidul gazduieste organismul pentru mai multi ani.        Produsele animaliere cum ar fi oase, piei, par sau blana raman grav contaminate si dupa moartea gazdei. Aceasta proprietate a bolii este posibila datorita sporilor, particule mici si inactive ale bacteriei care dau posibilitatea bolii sa supravietuiasca pentru o perioada mai lunga de timp in conditii diverse. Antrax-ul se gaseste atat la animalele salbatice cat si la cele domestice, in special ierbivore, cum ar fi vite ,oi, cai, capre, catari. Carnivorele sunt afectate ocazional, cum ar fi porcii sau bursucii, prin consumarea cadavrelor infectate ale altor animale.
         
Numele bacteriei si al bolii infectioase isi are originea de la cuvantul grecesc “carbune”, pentru ca cea mai comuna caracteristica a antrax-ului este buba de culoarea carbunelui negru. :n timpul anilor 1880 in Anglia si Germania  boala era cunoscuta sub numele de “boala lucratorilor de prelucrare a lanii” si respectiv “boala lucratorilor de piei”, deoarece spori ai bacteriei erau prezenti in pielea sau in lana animalelor in fabrici de prelucrare a fibrelor.

 

Bacteria Bacillus antracis a fost clasificata ca fiind un gram-pozitiv, spori care alcatuiesc bacteria la contactul cu oxigenul. Este capabila sa se inmulteasca. Cultura sporilor de antrax la 37 grade Celsius demonstreaza ca pentru fiecare bacterie corespunde cate un spor, adus in centrul celulei in aproximativ 12-24 ore. Formarea sporilor este mai inceata  la temperaturi joase. Acestia au de la 4 la 8 microni lungime si de la 1 la 1.5 microni inaltime. Sporii bacteriei se mai numesc celule vegetale sau endospori si sunt cunoscuti ca fiind cei mai durabili si rezistenti dintre cei produsi in natura.

 

Cercetatori si savanti :

         
          Antrax-ul a fost prima boala pentru care organismul a fost izolat de catre C.J. Davaine in 1863 obtinandu-se ulterior o mostra de catre Robert Koch in 1876. Primul vaccin a fost descoperit in 1881 de Louis Pasteur.
Primul mare succes al lui Robert Koch in bacteriologie a fost in 1870 cand a demonstrat ca boala infectioasa antrax injectata in fluxul sanguin al unor soareci contine manunchiuri de spori ai bacteriei. Descoperirea lui Koch a fost momentan importanta pentru ca a fost prima oara cand agentul cauzator al unei boli infectioase a fost demonstrat fara nici o indoiala. Ulterior s-a demonstrat ca bolile infectioase sunt cauzate de micro-organisme specifice (in acest caz bacteria ) nu substante misterioase cum se credea. Koch a demonstrat modul in care se extrag probele  si cum se prelucreaza. Dupa studiul sau, Robert i-a inmanat descoperirile lui Paul Ehrlich, initiatorul imunitatii moderne.
          Din 1880 s-a studiat intens imunitatea bacteriilor. :n acest an Louis Pasteur a descoperit accidental ca bacteria antrax-ului se inmulteste la 42-43 grade Celsius si isi pierde puterea de intoxicare dupa cateva generati.
          Antibioticele omoara bacteria der nu elibereaza toxinele deja existente in organism. Oamenii de stinta de la univ. Havard din Boston au urmarit boala si au neutralizat toxinele ramase in corp care sunt alcatuite din trei proteine produse de bacterie. Proteinele sunt inofensive individual, dar mortale impreuna. Pentru a dezactiva toxinele ceretatorii au creat  o forma mutanta a unei proteine ( antigen ). Aceasta se combina cu celelalte proteine si formeaza un complex care nu invadeaza celulele. Experimentele s-au facut cu ajutorul unor sobolani care au fost injectati cu aceasta proteina si expusi la virus. Animalele injectate au supravietuit, iar ceilalti sobolani netratati expusi la antrax au murit in cateva ore. Cercetatorii  au confirmat ca acest tratament poate fi eficient numai daca expunerea la virus este scurta ( acest lucru a fost descoperit in 27.04.2001). Exista deja un vaccin impotriva antrax-ului, dar unii cercetatori sustin ca are efecte secundare. Vaccinul  existent se bazeaza pe teoria proteinei mutant, aceasta reprezentand una din putinele alternative.

 


Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 14 ori

nota totala 7

autor: dan


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1282)

Ultimele cautari

Cele mai downloadate

 

acasa -
Viata de Student Referate Filme Porno Sex Shop Moda si Fashion Fashion Sales